Titolo: ZATVOR KORYDALLOS - ATENA [GRČKA]: VIJESTI SA SUĐENJA PROTIV ANARHISTIČKE GRUPE URBANE GERILE "ZAVJERA VATRENIH ĆELIJA" (15.-16.06.2016.)
w-7-wp-760-import-1.png

6. i 7. ročište ticalo se 250 napada pripisanih Zavjeri Vatrenih Ćelija i pokušaju bijega 2015. Svjedoci obrane bili su prisutni samo za neke od okrivljenih.

Drugovi Christos i Gerasimos Tsakalos te Giorgos Polydoros, Olga Economidou i Angeliki Spyropolou bili su prisutni u sudnici, ali su odbili pozvati svjedoke u svoje obranu, jer kao što su izjavili već prvog dana "za nas je najbolja 'obrana' nastavak djelovanja na ulicama".

Pozvani su svjedoci obrane za tri člana obitelji ZVĆ (Christosa Polydoroas, Evi Statiri i Athenu Tsakalou).

Izjava svjedoka fokusirala se kriminalizaciji obiteljskih odnosa i pozvali su se na slučajeve iz doba diktature u Grčkoj (1967.-1974.), kada se pobunjicima i ustanicima pogamalo i sakrivalo kako ih ne bi uhapsila Vojna Hunta.

Tužitelj, I. Koutras, poznat po svojim ekstrmno desničarskim stavovima, u jednom je trenutku glasno zapitao: "ovdje nam dolaze sa svjedocima i razvijaju idelogiju po kojoj bi mogao postojati svijet bez zatvora! Ali, kako je to moguće?! Zamislite kakav bi to svijet bio bez zatvora... to je kao da kažete da možete ispeći jaje bez da ga razbijete!!".

U srijedu 15. i u četvrtak 16. juna započela su "izvinjenja" optuženih za pokušaj zatvorskog bijega Zavjere Vatrenih Ćelija, nakon završetka izjava obrane, gdje su drugovi iz ZVĆ i drugarica Angeliki Spyropolou odabrali da ne pozovu svjedoke u svoju obranu.

U pravosudnoj proceduri "izvinjenja" očekuje se od okrivljenih da se izvinu sudu, ali su drugovi iz ZVĆ i drugarica Angeliki Spyropolou iskoristili priliku da iznesu svoja političke izjave.

U srijedu su drugovi Olga Economidou, Giorgos Polydoros i Gerasimos Tsakalos iznijeli zajedničku izjavu u kojoj su govorili, između ostalog, o planu bijega, djelovanju organizacije i progonu članova njihovih obitelji optuženih za "pripadanje terorističkoj organizaciji".

Drugovi Michalis Nikolopoulos i Panagiotis Argirou također su iznijeli svoje izjave i govorili o suđenju, planu bijega i strategijama anarhističke borbe.

Drugarica Angleliki Spyropolou je iznijela isto tako svoju političku izjavu, u kojoj preuzima odgovornost za sudjelovanju u planu bijega ZVĆ. Drugarica je naglasila i da je jedini način na koji se može uništiti postojeće gušenje i nametanja vladajućeg sistema samo kroz djelovanje anarhističkog ustanka i borbe urbane gerile.

Na kraju ročišta došao je na red C. Rodopoulos, optužen za pružanje pomoći pri pokušaju bijega, koji je odbacio sve optužbe.

U četvrtak je saslušan ostatak optuženih. Svi su odbacili optužbe za pripadanje terorističkoj organizaciji i za sudjelovanje u planu bijega. Zatim su riječ uzeli Evi Statiri (supruga druga Gerasimosa Tsakalosa) i Christos Polydoros (brat druga Giorgosa Polydorosa). Oboje su odbacili optužbe, naglašavajući da njihov progon i pritvor predstavljaju jedan oblik emotivne ucjene zato što su podržali svoje voljene. Naglasili su i da su optužbe protiv njih popraćene i rizikom teških zatvorskih kazni (10-20 godina), samo zato što su podržali svoje voljene. Izjavili su i da će ih nastavljati podržavati, bez obzira koliko ih to koštalo.

Athena Tsakalou (majka drugova Gerasimosa i Christosa Tsakalosa) nije bila prisutna na nijednom ročištu, ali poslala je izjavu u kojoj govori o izrabljivanju i represiji u svijetu koja postoji zbog vladajućeg sistema. Priznaje da je pružila sklonište drugarici Angeliki Spyropolou dok je ova bila u ilegali, zbog lova koji je na nju pokrenut nakon što je oktriven plan bijega ZVĆ. Na kraju je Athena Tsakalou naglasila da za nju pružanje pomoći Angeliki predstavlja gestu humanosti prema nekome koga progone vlasti.

Izvinjenja su se okončala u petak i završetak suđenja očekuje se u roku o dvije sedmice.

Nadilazimo granice solidarnošću i ustaničkim djelima!

Izvor: 325