Titolo: ČEŠKA: OPERACIJA FENIKS - ZATVORENI ANARHIST MARTIN IGNAČAK ZAPOČEO ŠTRAJK GLAĐU (27.05.2016.)
w-7-wp-727-import-1.png

U petak 27.05.2016. anarhistički zatvorenik u pritvoru, Martin Ignačák, optužen za terorizam, započeo je štrajk glađu. Odlučio se na taj korak nakon što je općinski sud u Pragu donio odluku o njegovom otpuštanju, a tužitelj se na nju žalio Vrhovnom sudu u Pragu. U petak 27.05.2016. Vrhovni sud u Pragu odlučio je da se pritvor produži. Zato je anarhist odlučio da prosvjeduje štrajkom glađu te prestao uzimati hranu i tekućinu. Taj oblik štrajka glađu postaje opasan po život štrajkaša već nakon tjedan dana.

Tokom godine dana istrage oko pripremanja navodnog terorističkog napada, zatvoreni anarhist je iskoristio sve zakonske opcije kako bi dostigao objektivnu proceduru mjerodavnih organa aktivnih u kriminalnom procesu. Nijedna nije uzeta u obzir. Zato je danas odabrao taj radikalni oblik izražavanja, kako bi skrenuo pažnju na ovaj manipulirani policijski slučaj. "Smatram da je pristup istražitelja i policije vrlo problematičan, to je prijetnja slobodi svakog ljudskog bića, prijetnja slobodi govora, prijetnja aktivizmu koji pokušava dovesti do boljeg svijeta, što ne uključuje samo anarhiste."

Martin je optužen u aprilu 2015. u okviru takozvanog slučaja Feniks, u kojem je pet osoba optuženo za pripremanje i neobavještavanje terorističkog napada na vlak. Martin je jedini ostao u pritvoru čitavo ovo vrijeme, a taj je pritvor sada produžen nakon intervencije tužitelja.

Kao razlog za produženje pritvora tužitelj je iskoristio svjedočenje jednog policijskog službenika ubačenog u anarhistički pokret 2014. Iz njegovog svjedočenja tužitelj je došao do zaključka da bi Martin mogao pokušati pobjeći u Španjolsku. Drugi razlog, po njegovim riječima, je Martinova "povezanost s takozvanom Mrežom Revolucionarnih Ćelija / Síť Revolučních Buněk (SRB), dakle i sa sličnim organizacijama u inozemstvu". Policija je govorila o SRB-u kada je započeo Feniks i prenijela informacije medijima. "Svaka povezanost između pet napada pripisanih SRB-u i svim optuženicima i zatvorenima je odbačena. Istražitelji su sami sebe izigrali", rekao je Martin.

Trenutno Martin je drugi najduže zadržani anarhist u zatvoru u Pankracu. Već 13 mjeseci živi tamo u uvjetima koje negativno utječu na njegovo psihičko i fizičko stanje. Na primjer, odbio je hranu životinjsku porijekla, što znači da praktički nema pristup toploj hrani. Prijatelji koji su ga posjetili imenom su navedeni u optužnici. Polcija iz Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala počela je sakupljati informacije o Martinovoj sestri, samo zato što pokušava podržati brata na svaki mogući način.

Za Martina bi otpuštanje na uvjetnu slobodu nakon 13 dugih mjeseci značilo da bi ponovno mogao vidjeti svoje prijatelje, obitelj, prirodu, da ne bi više trebao biti izložen emocionalnom lišavanju i fizičkim tegobama.

Nedjelja 29. maj: Martinova sestra, Pavla B., pridružila se bratovom prosvjedu i ujutro započela štrajk glađu.

Za više informacija: Antifenix

Izvor: 325