Titolo: KIJEV [UKRAJINA] - ZAPALJEN SUD (08.04.2016.)
w-6-wp-690-import-1.png

Mi - anarhisti - potvrđujemo da je oko 3 ujutro, 8. aprila 2016., izvršen napad na sud, u kvartu Holosiivsky u Kijevu, s 4 boce zapaljive mješavine bačene na južnu stranu zgrade, od kojih su 2 odletjele u ured suca Didyka. Zbog čega je došlo do požara koji je spalio dokumente i druge stvari.

Ujutro su brojni mediji informirali javnost o tom napadu. Sigurnosna služba i policija objavile su niz različitih verzija i nagađanja o počiniteljima tog djela i o njihovim ciljevima. Čitav dan su TV i Internet snažno forsirale vijest, predstavljajući je uz ista nagađanja i špekulacije koje su im dostavili policija, vojno tužilaštvo i SBU [ukrajinska tajna služba, nap.prev. na engl.].

Sudac, čiji je ured oštećen, dobio je pratnju po naredbi ukrajinskog predsjednika. Desilo se da se naš napad odvio baš uoči susreta glede jednog važnog slučaja na kojem je radio taj isti sudac. Mediji su predložili vezu između požara i sudskog procesa. Želimo objasniti da su razlozi našeg napada mnogo dublji i širi. Nemamo nikakve veze sa slučajem Gereushnikov Aleksadrov i Yerofeyev. K tome, za nas su ruske tajne službe (GRU) neprijatelji isto koliko i ministarstvo obrane.

Zašto smo odabrali sud u kvartu Holosiivsky? Zato što je to najpoznatiji sud u zemlji. To predstavlja simbol zla i prevare. Izriče strašno nepravedne presude kada se radi o slučajevima na koja se stavlja naglasak i pod kontrolom su režima. Podsjećamo na "slučaj Pavlicenk". 2. oktobra 2012. sud u Holosiivskyju osudo je jednu dobru osobu - kao što je Dimitry Pavlichenko - na doživotni zatvor! Sud sprovodi u djelo ono što zatraže tužilaštvo i ministarstvo unutrašnjih poslova. Čak i nakon ostavke predsjednika Dmitryja nije se ništa izmijenilo. Nakon Euromaidana sudovi se nisu promijenili. Danas možemo navesti i druge apsurdne sudske procese. Obični ljudi kada se nađu naspram modernog pravosudnog sistema brzo nauče što je "pravda".

Mi smo protiv svih pravosudnih oblika. Država, naš neprijatelj, kroz svoj je razvoj razvila različite institucije za represiju i kaznu. Kao što je pravilo, svi ti aspekti odvojeno ili u cjelini, ograničavaju našu slobodu i koriste se protiv nas. U vladi su pravi zločinci, ali pravi zločinci su i u ministarstvu unutarnjih poslova i u SBU.

Zatvorski sistem i državne institucije koje njima upravljaju nisu nikada poštovale većinu ljudi. Iz različitih razloga koji su proizašli tokom postojanja države. Korumpirani suci na strani moći i kapitala donose nepravedne presude protiv osoba koje se svaki dan bore protiv siromaštva. Popis je beskrajan. U čitavom svijetu suci oduzimaju ljudima slobodu. Priznati i podržati to stanje stvari može samo moć, ali ne i osobe koje razmišljaju svojom glavu. Zato, sve ono što vlast priznaje mi negiramo. Nećemo tolerirati niti održavati status quo. Oslobodimo se sistema kroz njegovu negaciju na djelu i kroz uništenje mehanizama koje konkretiziraju njegovo djelovanje.

Naša solidarnost svim zatvorenicima i svima u bijegu! Braćo i sestre, izdržite dok budemo svi slobodni!

Grupa Anarhista

Izvor: talijanski Anarhistički Crni Križ