Titolo: PARIZ [FRANCUSKA]: "ANARHISTI" ZAPRIJETILI ANARHISTIČKOJ BIBLIOTECI "LA DISCORDIA" ZBOG NAVODNE ISLAMOFOBIJE (29.01.2016.)
w-6-wp-646-import-1.png

Uvodne riječi prevoditelja (Dialectical Vagabonds) na engleski jezik: Tekst koji slijedi je prijevod izjave koju je objavila anarhistička knjižnica "La Discordia" iz Pariza, nakon što su njene članove optužili za fašizam jer su kritizirali Islam. Različiti komentari kružili su pariškom "antiautoritarnom" sredinom, opisujući La Discordiu i non-fides (mada nisu ista stvar, premda su neke osobe uključene u oba projekta, dok drugi samo vode knjižaru/knjižnicu) - kao anarho-nacionaliste. Ako itko pogleda oboje na samo dvije sekunde shvatit će ne samo da nema ni tračka istine u tim klevetama, nego i da su uvijek imali međunarodni stav, za razliku od nekih jasnih nacionalističkih stavova nekih "anti-autoritarnih" (npr. izostanak kritike palestinskog ili kurdskog nacionalizma). Iako ti grafiti mogu ličiti na jedan zaista trivijalni incident, takve stvari, ako se ne čvrstu pobiju, mogu prerasti u jedan bijedni ishod, mnogo gori od etiketiranja. Laž već prijeđe pola svijeta prije nego istina uspije i cipele obući. A u svijetu laži većina osoba je spremna povjerovati u bilo što, ako se poklapa s njihovim predrasudama - u laži se vjeruje iz povjerenja, većina ljudi neće sami provjeriti vjerodostojnost (dovoljno je pogledati povijest staljinizma da bi shvatili kako nastaju zlobne klevete i tehnike miješanja). Zato, u duhu solidarnosti s tim anarhistima preveo sam ovaj tekst, mada se tiče zaista samo nekoliko osoba.

Kao što je već dugo vremena planirano, u utorak, 26. januara, održana je rasprava naslovljena "Islamofobija: pojmovni politički raket ucjene", u La Discordiji. Željeli smo raspraviti između nas i ostalih temu koja predstavlja raskrižje današnje sve šire konfuzije oko osude racizma i obrane religije. Zajednička diskusija bila je zanimljiva i oko šezdeset prisutnih drugova i drugih osoba (obećajemo, idući put unajmit ćemo veći prostor, i s više stolica!) dokazalo je da mnoge osobe osjećaju potrebu za revolucionarnom kritikom religije, svake religije, čak i Islama, kojeg neki žele izuzeti, zato jer je to "religija ugnjetavanih".

Međutim, kad smo došli u utorak popodne ugledali smo pročelje Discordije išarano, vjerojatno tokom noći. Nekoliko zaokruženih A (hvala!) te nemaštovite i zaista loše ispisane parole crnim sprejom ("fašisti" i "rasisti").

Sve popraćeno jednim letkom "zahtjeva", tvrdeći da mi djelujemo kao pokretni motor za "islamofobiju i rasističke teorije" te da smo "prijenosna traka ideologija moći" itd. No, nećemo sada prenositi sve njihove besmislice, koje su sve dobro nasmijale. Ako ih baš želite pročitati, nasmijte se s nama (ili pak radije napadnite nas nego zidove) u knjižari i tokom rasprava.

Odgovor na te uvrede predstavlja uspjeh diskusije koja je održana u utorak 26., kao i sve ostale.

Da skratimo priču, vrijeđajući (i nečitki) grafiti izbrisani su u 5 minuta (što se prakse tiče, imate još mnogo toga za naučiti, djeco!), ali zaokružena A smo ostavili! I naši su se susjedi dobro nasmijali na vaša sranja, budući da vaš podvig nije doveo ni do čega ili ni do koga. Slučajno, još jedan mali komentar hrabrim grafiterima/komedijašima: ako vas nije snimila DGSI (Opća uprava za unutarnju sigurnost) to je zato što smo skinuli i uništili kameru koja nas je nadgledala (mnogo prije objave izvanrednog stanja).

Svatko će cijeniti razliku između onih koji (patetično) napadaju jednu anarhističku knjižnicu, koja je već pod represijom, i onih koji napadaju mnogo ozbiljnije probleme.

Osim toga nismo naišli na druge natpise u našem kvartu, čak ni na bankama, policijskim stanicama, školama koje surađuju s DGSI, crkvama, sinagogama ili džamijama. Kakvog li velikog revolucionarnog napada onda, i to na anarhiste. I da smo očekivali "pažnju" takve vrste (mislili smo na nešto "konkretnije"), to nas ne bi bilo odvrnulo od bilo kakve namjere da razvijemo, podijelimo i širimo jasne revolucionarne oblike rasprave, bez kompromisa s ikakvim oblikom moći, uključujući i religiju, i bez kajanja u našoj kritici kompromisa politikanata među nekim dijelovima "sredine" - naprotiv!

Pozdrav ateističkim "fašistima", nevjernicima koji su sada, od Teherana do Saint-Denisa, pod prijetnjom za "islamofobiju", zbog uplašenih moćnika, i zbog ovih "skorojevića" iz francuskog akademskog sitnog građanstva, koji poznaju samo rasizam vlastite klase, i koji pokazuju da je njihovo jedino djelovanje, kroz ovih deset godina, vještina ispisivanja nečitkih grafita na pročelju jedne anarhističke knjižnice i organiziranje... tribina s vjerskim autoritetima. Djelovanje koje je na istoj razinu kao i njihova teorija.

Naravno, ako s jedne strane netko hladnokrvno primijeni prijetnju koju država primjenjuje na revolucionarne ateiste, a s druge rasističku/tehnološki kompatibilnu Ljevicu s druge, svatko može brzo shvatiti što zaista može biti opisano kao "prijenosna traka za ideologije moći": oni koji su obično pod represijom? Ili pak radije oni kojima nudi svoje fotelje na fakultetima i svoje menadžerske pozicije u svojim institucijama (u biti, ta je galaksija sastavljena nadasve od akademika i rukovoditelja iz srednje i više klase, imigranata ili ne). Ne začuđuje onda što njihov politički subjekt niti poštuje niti čuje taj post-moderni bordel, kao što su sve nedavne pobune dokazale.

Na kraju, hvala svima koji su se pojavili i koji će se ponovno pojaviti. I hvala svakome na informacijama o našim odanim umjetnicima, koji su nekako uplašeni pošto su nesposobni da javno iznesu svoje ideje.

Pozivamo sve osobe s revolucionarnim idejama i aktivnošću, bili anarhisti ili ne, da zaoštre odgovor na ovu novu reakciju i izraze solidarnost s onima koji se nalaze na meti ovih preporođenih reakcionara, da podijele svoju kritiku, koja ne zahtjeva toliko hrabrosti. I da prekinu pokušaj izolacije antireligioznih revolucionara (dakle, ne radi se više o tautologiji?).

<strong>

Protiv svakog oblika moći, protiv svih religija i svih rasizama, dug život revoluciji! Dug život anarhiji!

</strong>

29.01.2016.

Neki slobodari u diskordanciji.

http://ladiscordia.noblogs.org/

ladiscordia@riseup.net

Izvor: Act For Freedom Now!