Titolo: SARONNO [ITALIJA]: NAPADNUTO SJEDIŠTE ROTODYNEA - DJELO PROTIV ORUŽANE INDUSTRIJE (28./29.01.2016.)
Argomenti: Rivendicazioni, Italija
w-6-wp-633-import-1.png

U noći između 28. i 29. januara uredi Rotodynea u Saronnu napadnuti su molotovom.

Rotodyne razvija aparate za održavanje i izradu ratnih helikoptera i aviona (EH 101, NH-90, EuroFighter Typhoon), među kojima i Lockheed F-35 Lightning, kojeg su kreirali i koriste marinci američkog vojnog zrakoplovstva i mornarice te različite članice NATO saveza, između kojih i Italija.

Distributeri njenih proizvoda i poduzeća s kojima surađuje su Alenia-Airmacchi, AugustaWestland (grupa Finmeccanica*), Aereotech, Patria Helicopters.

Njezine proizvode koriste oružane snage Danske, Irske, Grčke, Omana i Italije; holandska, švedska i talijanska policija; vojska, obalna straža i ratna mornarice Italije.

Ne možemo ostati pasivni naspram ratnih profitera.

Treba ih napasti prije nego njihovi proizvodi doprinesu smrtima i uništenjima.

Stajati i mirno promatrati čini nas suučesnicima.

<em>*Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno policija, je u siječnju 2016. od poduzeća Finmeccanica (jedan od najvećih svjetskih proizvođača oružja) kupila za cijenu od 119 milijuna eura vojni helikopter AW139 (AugustaWestland) za kontrolu državne granice.

Italija je već 2013. nabavila veću količina helikoptera, AugustaWestland, za patroliranje Jadranom, a svi imaju bazu na talijanskoj obali Jadrana. Ako hrvatski MUP ne uspije nabaviti helikoptere te ustrojiti kadrovski i tehnički helikoptersku službu za Schengen na moru, Frontex (europska policija za kontrolu vanjskih granica EU) može čuvanje i nadzor zračne granice Schengena na Jadranu povjeriti helikopterima talijanske Obalne straže, vojske, karabinjera i financijske policije, koji su zajedno nadležni za provedbu schengenskog režima; nap.prev.</em>

Izvor: informa-azione