Titolo: HAMBURG [NJEMAČKA]: NAPAD NA SREDIŠNJI URED FACEBOOKA (12.12.2015.)
Argomenti: Germania, vandalismo
w-6-wp-606-import-1.png

Odvratni Facebook - U osnovi, ne sviđa nam se // "Hakirali" smo "Portal" Facebooka Njemačka

Kao prilično velika grupa samoizabranih prijatelja, jučer, subotu navečer, "hakirali smo", tj. razbili s brdo kamenja i mnogo boje ulazna staklena vrata središnjice Facebooka Njemačka, u središtu Hamburga (ulica Caffamacherreiche 7). Dimom smo obavili pandure iz policijske stanice na samo 70 metara udaljenosti.

Prošli tjedan je 30-godišnji Mark Zukenberg otišao je na očinski dopust - dobro za njega. Samo što šef Facebooka tjera pak svoje suradnice da odgode putem social freezinga majčinstvo na mnogo poslije 40., kako bi mogao duže izrabljivati, i "bez opadanja karijere", radnu snagu mladih žena. Maskirani podrškom samoodređenju žena, Facebook i Apple, izjavljujući da preuzimaju troškove zamrzivanja jajašca, kao prvi gospodari povećavaju pritisak na vlastite zaposlenice ako planiraju da budu "odsutne" iz obiteljskih razloga. Ali, tok je tek djelič.

U našoj sredini već je uobičajeno da mislimo kako je "Facebook glup". Uz izjave tipa "mada ne volim Facebook, ali ipak..." većina nas samo odgađa u nedogled dosljednost s vlastitim "kritičkim" uvjerenjem prema divu informatičke tehnologije. Svi znamo da Facebook uopće ne poštuje privatnu sferu. Dovoljno je pročitati uvjete korištenja: Facebook pohranjuje naše mjesto boravka (na temelju GPS-a i mreže), čita komunikacije i protokole povezivanja kao i mrežna povezivanja, kopira i pohranjuje snimke, slike i audio, čita i samostalno mijenja kontakt podatke i napomene na kalendaru, bez da informira korisnike, čita komunikacije drugih usluga na pametnim telefonima, pristupa tuđim aplikacijama i skida datoteke bez da ikog informira...

Facebook analizira naše preferencije i naše interese te ih koristi za sklapanje toka podataka koji odgovara svakom pojedinom od nas. U tehničkom kontekstu komunikacije u međuvremenu se mnogi kreću samo u takvim mjehurićima, koje filtrira Facebook i odabire dinamike. Klasične informacije, koje nisu personalizirane, razrađene i koje nije sastavilo uredništvo, su sve manje važnije. Facebook traži od novinara sve više vijesti napisanih neposredno za njegovu platformu. Da bi kasnije odabrao ako i u kojem obliku će ih zadržati.

Možeš se spojiti na društvenu mrežu kod nas, ali mi ćemo odlučiti ono što ćeš moći vidjeti, koga i koju informaciju ćemo ti dozvoliti da vidiš i tko su tvoji pravi prijatelji.

Tko kontrolira internet ne kontrolira samo ljudsko znanje, nego i manipulira stavove, sklonosti i navike - sve vrlo individualizirano.

Pre-apstraktno

Svi znaju da su Facebookove manipulacije komunikacija u stvari zloporaba. Državnom organu nećemo nikada dozvoliti takvu moć. No, koga to briga, budući da će se sve to samo negativno i osobno "osjetiti" tek u "budućnosti". Dovoljno je da manipulativno petljanje u naše živote bude zavodljivo i "pametno", kako se ne bi nitko ozbiljno skandalizirao zbog nemoćnog ograničenja našeg samoodređenja. Napredak interneta je mnogo brži nego što može biti formiranje svijesti čovječanstva o posljedicama digitalizacije. Već dugo vremena brzinu tehnološkog napretka određuje, između ostalog ali značajno, ono što alfa-mužjaci Amazona, Applea, Facebooka, Googlea i drugih iz Tehnološke Doline smatraju da mogu zahtijevati od nas. Eric Schmidt, menadžer u Googleu, kaže ovako: "Politika poduzeća je ići točno do one granice koja ljudima postaje zastrašujuća, ali ne i preko."

Zloporabe Facebooka ne mogu se opisati i shvatiti samo kroz gubitak značenja pojma privatne sfere. Ulazak u naš svijet informacija, iskustava, slobodnog vremena i osjećaja je više od toga. Drugi će jako određivati naš život i uređivati ga krenuvši od nule - bez ikakve mogućnosti da svjesno ocijenimo što je obogaćivanje ili brisanje svakog traga samoodređenja.

Zvuči ti pre-apstraktno?

OK - budući da naša mašta ne može nikada biti tako dalekosežna kao u tehnokrata zaposlenih u izgradnji svijeta u kojem se društveni problemi mogu rješavati samo tehnološkim rješenjima, zaustavit ćemo se na sada i ovdje:

Na zahtjev za brisanjem rasističkih postova, tipa "Jedi govna usrano sirijsko govno" i "Dajte već jednom vatreno oružje snagama reda i ubijte te navodne izbjeglice", Facebook se postavlja kao prvak u slobodi govora i odgovara: "Kontrolirali smo post koji si nam naveo kao govor mržnje i ustanovili smo da ne prekoračuje naše standarde". No, prikazat ćemo kroz četiri primjera da to uopće ne znači da Facebook želi ostati neutralan:

1. U aprilu 2015. europsko vijeće je odlučilo da pokrene postupak protiv "pomaganja" izbjeglicama. Kako bi onemogućili bjeguncima da kontaktiraju nekoga tko je voljan da im pomogne u bijegu Europol je pokrenuo suradnju s Facebookom i Twitterom. Od 1. augusta "ured za internet sadržaje" (IRU), iz Europola, zaposlio je dodatne osobe za metodično traženje aktivnosti pomoći pri bijegu na društvenim medijima. U budućnosti, čim nešto pronađu bit će izbrisano. Europol bi, osim toga, trebao dobiti direktan pristup podacima Facebooka, bez da to traži od zemalja članica. IUR će odgovarati "Europskom Centru za Borbu protiv Terorizma" (ECTC). Projekt je, informacije radi, odobren prije atentata u Parizu! Za to nije potrebno izvanredno stanje. Radi se već o normalnom stanju u Europi.

2. U junu 2014. otkriveno je da je Facebook kroz duži period psihološki manipulirao stranice 700.000 korisnika - bez da to oni znaju. Toj su grupi prikazivali pozitivne postove njihovih Facebook-prijatelja. Negativni postovi su bili nisko na ljestvici ili su pak jednostavno izbrisani. Zatim su pratili učinak tih antidepresivnih algoritama na tip komunikacije izmanipuliranih korisnika - i čudo! Izražavali su se, bez iznimaka, u vlastitim postovima pozitivnije od grupe korisnika negativno manipuliranih. Jedan glasnogovornik Facebooka objasnio je skandal Guardianu. Cilj eksperimenta je bio "poboljšati naš sadržaj i oblikovati na najznačajniji i primamljiviji način sadržaje koje osobe vide na Facebooku." Zatim, "Veliki dio toga sastoji od shvaćanja kako korisnici reagiraju na različite sadržaje, ovisno o njihovom pozitivnom ili negativnom tonu; da li prate novosti svojih prijatelja ili informacije koje objavljuju stranice". Facebook vrši toliko takvih eksperimenata ponašanja, a osim toga, ti eksperimenti s korisnicima su dio uvjeta korištenja.

Dokle sve seže, i dalje od "eksperimenata" manipulacije ponašanja, Facebookova specifična manipulacija nezadovoljstva dokazalo se samo dva mjeseca kasnije:

3. 9. augusta 2014. u Fergusonu, tokom policijske kontrole ubijen je 18-godišnji Michael Brown. Zaustavila ga je policijsko vozilo zato što se usudio hodati kolnikom umjesto pločnikom. Tokom rasprave ispaljen je hitac iz vozila. Brown je pobjegao i jedan ga je policajac upucao u leđa. Michael Brown bio je nenaoružan i crnac. Već idući dan se okupilo nekoliko crnih stanovnika grada kako bi u tišini prosvjedovali, okruženo sa 150 pandura interventne jedinice. Atmosfera se zagrijala i zaoštravanjem situacije došlo je do sukoba i haračenja. Tokom 11. i 12. augusta policija je koristila oklopna vozila, zasljepljujuće granate, dimne bombe, suzavce i gumene metke protiv bijesne gomile. Slike vojnih protu-ustaničkih borbi proputovale su medijima, a naravno i društvenim medijima čitavog svijeta. Ali ne kroz sve društvene medije na isti način.

Gospođa Zeynep Tufecki, sveučilišna profesorica u North Carolinei, dokazala je vršenje političke moći putem algoritmičkog filtriranja vijesti. U jednom tekstu na portalu Blogging Medim tvrdi da Ferguson u svojem Facebookstreamu naprosto nije postojao, dok se na Twitteru gotovo i nije govorilo o nečem drugom. Ali ne zato što ljudi na Facebooku nisu ništa pisali. Radilo se o algoritmu Edgerank, koji po riječima Facebooka razrađuje vijesti po personaliziranom značaju, koji je izgleda jednostavno izbrisao temu.

4. U aprilu 2015. doznajemo za dokumente Snowdena, a Facebook, po naredbi američke vlade, kako bi se onemugučilo objavljivanje, manipulira informacije o inicijativama i informacije između Facebook korisnika koje kritiziraju vladu. Nakon izbijanja pobuna Occupy Wall Street, u jesen 2011., Facebook i NSA proširili su svoju "Operation SPORA", zajedničku operaciju za manipuliranje takvim informacijama. Iz dokumenata doznajemo da SPORA ne samo da guta ili kasnije objavljuje informacije o prosvjedima, već i manipulira mjestima i vremenom takvih događanja. To vrijedi i za Facebook "inicijative" i za izravne informacije, kada messenger-aplikacije i web-stranice objavljuju pogrešne podatke kako bi razišli osobe. Razvoj softvera za manipulaciju kroči kroz suradnju NSA i jedne male grupe Facebooka. Softver koriste sve tajne službe saveza "Five Eyes", i na platformama WhatsApp i Google Hangout. Primjer koji dokazuje kako je smiješno željeti razlikovati namjere arhiviranja i nadzora digitalne elite, i čisto represivnih intervencija tajnih službi i vlasti.

Facebook i ljevičarski pokret

Što činiti ako se Facebook u trenucima najveće ustaničke društveno-revolucionarne dinamike usmjeri još više protiv ili ih u potpunosti izbriše? Želimo li razviti vlastite i neovisne tehnike za širenje svijesti i komunikacije samo u tom trenutku?

Već nas dovoljno čudi da čak i autonomni pokret preferira komoditet jedne platforme komunikacije i iluzorno pripadanje informacijskom mejnstrimu, nego vlastitu autonomiju; ali da se putem Facebooka aktivno surađuje s represijom, želimo se nadati da je previše i za nas! Ili ćemo prihvatiti suradnju između Facebooka i vlasti, i njegovu infiltraciju u ljevičarske pokrete otpora, dok ćemo kao pobunjenici uzvikivati da je svaki oblik "direktne" suradnje s vlastima nezamisliv?

Izgleda nam zaista besmisleno.

Digitalni + analogni otpor = realan

Otpor se kreće čak protiv Facebooka! "Zuck off" deru se u Indiji protiv šefa Facebooka, Zuckerberga. Budući da se tamo, uz dobru javnu podršku aktivistima, opiru facebookovom projektu internet.org, kojim želim ponuditi "besplatnu" mrežu siromasima u najudaljenijim područjima. Jabuka zavade: Facebook na toj "javnoj mreži za sve" prikazuje samo 35 web-stranica - s Facebookom na prvom mjestu. Pristup (svjetskoj) mreži ostaje blokiran. Na optužbe za cenzuru i nadzor Mark Zuckerberg odgovara cinično, pragmatično i bahato: "Bolje i malo interneta, nego ništa." No ipak, otpor ovom očiglednom obliku ne-neutralnosti-mreže donio je rezultate. Četiri od davatelja usluga, koje je Zuckerberg odabrao, među njima Times of India, već su se povukli iz projekta Facebooka, zato što ne žele biti optuženi za "ekonomski rasizam" i "prisvajanje zemlje".

Ali, ima li smisla jedan simbolični napad i ne-digitalan na diva digitalnog virtualnog svijeta? Da, ima smisla - vrh Googlea je vrlo pogodilo kada su prosvjednici blokirali i napali njegove autobuse. Radilo se o javno osjetljivom prosvjedu protiv ogromnih povećanja stanarine, duž stanica tih shuttle-buseva, koji svakog jutra odvoze na tisuće zaposlenika nastanjenih u okolici San Francisca, u sjedište poduzeća, u Silicon Valley. Idući prosvjedi natjerali su Google čak da napusti projekt izgradnje jedne zgrade u San Franciscu. Tako je i prva verzija naočala-podataka, Google glass, propala nadasve zbog javne kampanje protivnika i povučena je s tržišta. U SAD-u su neki aktivisti prozvali nositelje Google-glass, "glassholes" te im čak nasilno skinuli naočale s očiju. Nakon toga mnogi glassholes nisu više mogli ući u brojne birceve i klubove.

Militantno blokiranje taksista jednog mosta u Parizu, kraj aerodroma, protiv taksi aplikacije Uber, bilo je odlučno za zabranu Ubera u Francuskoj.

Početkom prošlog mjeseca dva aktivista okupirala su sjedište Airbnb-a u San Franciscu, kako bi premjestili borbe za dostupne stanarine ne mjesto koje je sve više odgovorno za nasilne deložacije i izbacivanja.

Pridružite se hakerskoj grupi realnog života

Smatramo da je nužno aktivno se boriti protiv digitalne kontrole i pokušaja okupiranja naših života, te krenuti protiv ovog sistema i njegovih poslovnih partnera. Pobuna protiv ovog svijeta neće se ostvariti reformom interneta.

- Izađi iz oslabljujućeg ograničenja vanjske determinacije.

- Facebook, Google, Apple, Amazon i društvo, van s mreže.

- Učestvuj u protunapadu i izgradnji alternativa

- "Mreža ne valja" - Izgradi novu!

- Za slobodnu i autonomnu komunikaciju

- Za Autonomiju

- Protiv moći

Hakeri ujedinjeni i u napad - ili digitalno ili analogno - ostajemo anonimni

P.S. Ako ti se SVIĐA naše djelo, nemoj ga podijeliti na facebooku

Ako ti se NE SVIĐA ili ako uopće ne razumiješ o čemu se radi, ionako ćeš to vjerojatno učitini.

Izvor: talijanski Anarhistički Crni Križ