Titolo: SANTIAGO [ČILE]: KOORDINIRANI NAPADI POŽAROM NA INFRASTRUKTURU TELEKOMUNIKACIJA (25.08.2015.)
Argomenti: Čile, Rivendicazioni, FAI
w-5-wp-551-import-1.png

I. <em>"Ovaj trenutak koji neće biti zaboravljen

Tako isprazan kada ga odbace sjene

Tako isprazan kada ga odbace satovi

Taj žalosni trenutak uzima moja blagost

Da bi ga skinula do gola, da bi mu skinula krv sa krila

Oduzela oči da bi se sjećao davnih strepnji

Usne da bi sakupio tekućinu nasilja

Izgubljen u zvonjavi smrznutih zvonika."</em>

U ovom kontekstu nedavnih državnih reformi čiji su ishod strože kazne za posjedovanje i upotrebu zapaljivih naprava i/ili eksploziva, uz brojne slučajeve zatvorskih kazni zbog ustaničkog nasilja (bombe, paljenje autobusa i napadi požarom ispred fakulteta), neko bi mogao pomisliti da nema više mjesta za napadačka djela protiv Dominacije i da je to normalnost, savršena izlika za sve one koji su uvijek pronalazili opravdanja za odlaganje svoje vlastite pobune protiv postojećeg.

Međutim, duga historija pobuna, ustanaka i zavjera dokazuje nam da je sistem vladanja uvijek bio i uvijek će biti ranjiv, i da je uvijek moguće pronaći mjesta za pobunu i direktnu akciju protiv struktura, simbola, institucija i predstavnika represije.

No, još nešto je isto tako točno, to jest da ranjivost Dominacije postaje vidljiva samo kada se naša djela neposluha i naša želja za slobodom provuku kroz pukotine prevladavajućeg društvenog poretka; napadima, nanošenjem rana, postajemo opasni, izvan kontrole, za njihove planove vladanja.

Zato smo još ovdje i zato ćemo ostati ovdje, i dalje prkositi vlastima šireći našim djelima ideju da ustanička pobuna ovisi djelima pobune koja ne prestaju.

II. "Ali za nas se sve promijenilo kada smo odlučili da živimo kao ratnici, umjesto kao robovi. Poštujemo našu tugu i frustraciju, našu samoću i nesigurnost, niti ih gušimo niti im se predajemo: uzimamo te slomljene dijelove naših ja u svoje ruke kako bi preoblikovali žrtvu u borca, i stajali ponosno kao neprijatelji ovog svijeta. Da bi napali ono što napada nas." - FAI-FRI drugovi iz UK

Odnosi autoriteta, moći i pokoravanja izražavali su se kroz povijest i danas kroz brojne modele i sisteme vladanja. Kroz izrabljivanje i vladanje nad prirodom i ljudskim bićima te drugim životinjama, svaki model vladanja (patrijarhat, sistem kasti, industrijski/financijski/tehnološki/kapitalistički itd.) konretizira se kroz sredstva autoritarnih odnosa između pojedinaca, podržan interakcijom raznovrsnih zgrada, objekata, dobara, infrastruktura i predstavnika kao što su političari, poslovni ljudi, policijski službenici, vojnici, novinari, znanstvenici, advokati i drugi lakeji moćnika, kao i šverceri droge, svodnici, svećenici i tako dalje svi oni koji mogu činiti što žele kako bi održali svoje povlastice, nadasve zbog nedostatka ustaničke aktivnosti te apatije, straha ili/i komotnosti građanskih i izrabljivanih masa.

Zato svako djelo koje cilja direktno na predstavnike dominacije i/ili na njenu industrijsku i tehnološku infrastrukturu, mada ne može samo srušiti čitavu vlast, ipak prekida i sprječava tok informacija, dobara i društvenih odnosa, koji omogućavaju svakodnevno nastavljanje nametnutih naredbi.

Umnožavanje i širenje takvih oblika djela čini ih neposrednom prijetnjom, ali to se može postići samo prekidajući obamrlost i izlazeći na ulice naoružani našom željom za slobodom i odlučnošću da nanosimo konkretne rane mreži vladanja.

III. "... samo kada odlučimo da potpuno stavimo u igru naš život te, individualno i s nama srodnima, napadnemo moć tamo gdje joj možemo nanijeti više štete, samo tada posjedujemo stvarnu kontrolu i možemo tvrditi, radosno i zadovoljno, da vršimo našu revoluciju. Ostvarenje perspektive direktnog napada oslobađa nas spona obrambenih borbi, omogućava nam beskrajne perspektive djelovanja i slobode." - Nicola Gai, član ćelije Olga FAI-FRI

Kako možemo sjediti i gledati dane kako prolaze bez djelovanja, bez da krenemo u napad, bez da preuzmemo aktivnu ulogu u borbi protiv dominacije?

Za nas je to nepodnošljivo, zato smo radije odabrali rizik anarhije nego da živimo naše živote daleko od borbi, čekajući neke buduće ustaničke trenutke.

Zato što su naša djela u sadašnjosti jedine stvari kojima trebamo dokazati tko smo i što želimo.

Zato što u raznovrsnim napadačkim djelima i u napadima na izraze dominacije naše sadašnje postojanje poprima pravo značenje.

U ovom smo slučaju, ujedinjeni kao grupe sa sličnim afinitetima, koordinirali naše snage s jednim zajedničkim ciljem. Bez brisanja obilježja ili autonomije svake pojedine grupe, slobodno smo se složili da djelujemo na koordinirani način u utorak ujutro, 25. augusta, postavljajući tri zapaljive naprave s kemijskim odgađajućim mehanizmom. Jednog od njih smo uspješno postavili na podzemnu mrežu optičkih kablova Entel-a, glavne čileanske kompanije za telekomunikaciju. Taj je napad izvršen u središtu grada Santiago, u aveniji Alameda.

Druge dvije zapaljive naprave postavili smo u strukturu antene za mobilnu telefoniju, u općini La Reina, na sjecanju Mariano Sanchez Fontecilla i Troncos Viejos. Jedna od naprava postavljena je na električni napajač antene, a druga na njene kablove. Obije naprave uspješno su aktivirane oko 2 ujutro te nanijele ozbiljnu štetu meti.

Preuzimamo odgovornost za ova koordinirana djela kao jedan minimalni izraz eksperimentalnih oblika napada, koji nastoje putem sabotaže omesti normalno funkcioniranje i tehnološki napredak ovog sistema vladanja. Izgrađujući se na povezanostima između grupa, umjesto na razlikama, stvaramo mogućnosti djelovanja u sadašnjosti, kroz pokušaje i greške, uvijek pažljivi u našim koracima.

Znamo da nismo prvi i da se radi o putu koji su vatrom i dinamitom prokrčile druge grupe na ovom području. Već 15 godina autonomne i antiautoritarne grupe vrše napade u post-diktatorskom Čileu.

Šaljemo pozdrave svim drugovima zaključanima u zatvorima u Čileu i širom svijeta, svim grupama anarhističke akcije i svim ćelijama Neformalne Anarhističke Federacije / Neformalnog Revolucionarnog Fronta

UNIŠTIMO MOĆ VATROM, DINAMITOM I BENZINOM!

PREUZMIMO ŽIVOT KOJI SU NAM UKRALI!

ŠIRIMO DJELA NAPADA PROTIV DOMINACIJE!

<em><strong>Anarhistička ćelija napada požarom "Vatra i Svijest", Neformalna Anarhistička Federacija - Međunarodni Revolucionarni Front, Čile.

Grupa Kapibara, Neformalna Anarhistička Federacija-Međunarodni Revolucionarni Front, Čile</strong></em>

Izvor: InterArma