w-4-wp-483-import-1.png

U petak 15. maja anarhistički drugovi Juan Flores, Nataly Casanova i Guillermo Duran nalaze se u 32. danu štrajka glađu, tražeći:

- otpuštanje druga Enriquea Guzmana

- neposredni premještaj drugarice Nataly Casanova iz izolacije na odjel/toranj gdje će joj biti dozvoljeno više konatakata/odnosa s drugim zatvorenicama i više sati u dvorištu

- prekid šikaniranja bliskih osoba

- prekid šikaniranja i disciplinskih mjera protiv Juana i Nataly

- ukidanje optužbi na temelju DNK

Drug Enrique Guzman prekinuo je štrajk glađu u drugom tjednu zbog fizičkih problema.

Sudsko vijeće je odbilo da udovolji zahtjevima drugova.

Dok osobe bliske drugovima pokušavaju pravnim putem zadovoljiti zahtjeve drugova, solidarni drugovi izvan zatvora izvršili su zapaljive napade i prosvjede na ulicama i ispred zatvora u kojima se drugovi zatvoreni.

Zdravstveno stanje drugova nije baš dobro. Na primjer, Juan je na početku štrajka glađu ima 61kg a prije deset dana 54kg, Guillermo je započeo štrajk glađu 14. aprila s (oko) 91kg, a 9. maja je težio 83kg, a drugarica Nataly je pala ispod 50kg.

Prenosimo nekoliko riječi drugova Juana, Enriquea i Guillerma:

Riječi druga Juana Floresa:

"Pa!!! Kao što sam već bio rekao... to je naš odgovor na sve barbarije i poteze jebene policije koje je Moć pokrenula protiv nas; od tog 18. septembra 2014. Moć nas je nastavila loviti kako bi nastavila zastrašivati naše najbliže, u namjeri da nas baci u zaborav. Naravno, njihove namjere su uzaludne. Solidarnost je latentna i daleko od policije/suda/državnog terora.

Na 26. dan štrajka glađu hodali smo ruku pod ruku sa svakom gestom solidarnosti, pretvarajući u djelo čitavo naše uvjerenje uz bezuvjetan dah naših drugova, prijatelja, obitelji i međusobne podrške. Riječi ohrabljenja, ljubavi i snage koje svakodnevno dobijamo jačaju nas i našu odluku."

Juan Flores

1. odjel, Zatvor Santiago 1, Santiago, Čile

Riječi Enriquea Guzmana:

"Na moj 10. dan štrajka glađu odlučio sam prekinuti kako bih zadržao bistrinu uma i izašao na kraj, uz muku ograničavanja, s mojim zatvorom i zatvorom mojih prijatelja.

Ali želio bih naglasiti, klovnovima Raulu Guzmanu i Orellani (tužitelji), kako to ne znači da su uspjeli u svojim nakanama, već naprotiv. Više nego ikada izjavljujem se njihovim neprijateljem, i to je glavni razlog zašto su mene morali uhapsiti. Što pak ne znači da preuzimam odgovornost za djela za koja sam optužen.

Ja i moja braća izjasnili smo se kao njihovi neprijatelji, i zato smo zatvoreni; ali nisu nas nikada uspjeli ušutkati. Ni zidovi ni prokleti stražari nisu bili dovoljni da ušutkaju urlike ustanka. Mi ćemo zasigurno omesti normalno funkcioniranje postojećeg, zato što nam je do toga stalo, zato što znamo da hapšenja kao što su naša nastoje nastaviti njihovu nadmoć nad ropskim društvom, zato što znamo da su država i biznismeni jedini teroristi koji postoje, a slučajevima kao što je naš žele širiti "teror" među onima koji se nalaze u limbu imeđu suglasnosti i napada, pasivnosti i djelovanja.

Zato sam odlučio da iznesem činjenice koje proživljavam našoj sredini koju svakodnevno šikanira policija, kako ne bi dozvolili da ih uplaše, (...) [šireći] sukobe s moći kao vulkani, podsječajući nas da je kaos neizbježan (...) Zdravlja, ljubavi i snage mojoj braći koja nastavljaju štrajk glađu kako bi se ispunili naši zahtjevi."

Enrique Guzman

Odjel 35., Zatvor Santiago 1, Santiago, Čile

Riječi druga Guillerma Durana:

"Želio bih pisati o mojem zdravstvenom stanuju tokom ovog štrajka glađu kojeg smo započeli 14. aprila (...) I dalje ustrajemo u odluci da nastavimo štrajk i zaoštrimo borbu ako naši zahthjevi ne budu prihvaćen i rješeni.

Zahvaljujem i na svakoj gesti i solidarnim djelima počinjenim na ulicama i zatvorima, prosvjedima i susretima, borbi i bezgraničnom širenju, od strane pojedinaca i grupa, svjesnih i militantnih organizacija. Zahvaljujem na riječim podrške koje sam dobio od braće/sestara, s ovih kako i dalekih područja, na porukama ljubavi i rata koje su izrazili umovi i srca oslobođeni straha. Ne mogu učiniti ništa više osim odgovoriti svemu tome šaljući snage i ljubavi zatvorenoj braći/sestrama u tamnicama Čilea, Brazila, Grčke, Španjolske, Češke, Italije, Meksika i širom svijeta gdje postoji nadzor i dominacija država, kao i braći/sestrama koji se bore protiv ove stvarnosti, na načine koje smatraju nužnima.

Što se tiče mojeg zdravstvenog stanja, osjećam se dobro, unatoč vrtoglavicama, bolovima u mišićima i stomaku, te glavobolji, koje umanjujem odmorom i uzimajući zamjenske napitke (vrlo je bilo teško uzimati samo vodu te sam zato odlučio piti čajeve od trava s medom i šećerom, kozje mlijeko i voćne sokove).

(...) Dakle, ljubavi i snage svima koji se bore protiv moći. Ljubavi i snage mojih drugovima Juanu, Naty (Nataly) i Wesu (Enriqueu).

Guillermo Duran

U potpunom kućnom pritvoru.

SOLIDARNOST I SUUČESNIŠTVO PROTIV MOĆI

Sin Banderas Ni Fronteras

Izvor: InterArma