Titolo: INTER ARMA [GRČKA]: IZJAVA NAKON GODINE DANA ON-LINE
w-3-wp-397-import-1.png

Nakon što smo dovršili više od godinu dana djelovanja na području kontrainformacije i širenja teorije i prakse Crne Anarhije, smatramo da vrijedi reći nešto i o našoj dosadašnjoj aktivnosti. Da bi rezimirali, prepoznali greške, slabe točke, ali i iznijeli naše viđenje stanja anarhističke kontrainformacije u Grčkoj i šire.

Kontroinformacija

Osobe koje sačinjavaju Inter Armu su drugovi koji su, budući da posjeduju više ili manje iskustva ne samo s područja kontrainformacije, nego i borbe u Grčkoj, shvatili nužnost jedne središnje (ali ni u kom slučaju centralizirane) strukture kontrainformacije. Struktura koja na svjestan i ciljani način širi vijesti, razmatranja, analize i praksu šire ustaničke anarhističke sredine. Mi smatramo da smo taj cilj dostigli. Prisustvo Inter Arme je, u kombinaciji s odgovarajućim naporima malobrojnih ali prisutnih drugova u Grčkoj, uspjelo konsolidirati, što se teorije tiče, taj skup stavova i odnosa, i nadasve učiniti ih prepoznatljivima u odnosu na druge anarhističke pravce i gledišta. Osim toga, smatramo da smo dostigli ravnotežu između informacija o aktualnim temama s jedne strane i širenja ustaničke teorije s druge, u svrhu promicanja ne samo upoznavanja konteksta u kojem se odvija anarhistička borba, nego i promicanja dijalektike teorije i prakse među drugovima. K tome, bitna je i činjenica da dok anarhističku teoriju činimo pristupačnom svakome tko je zainteresiran, doprinosimo i ponudi tema za razmatranje mlađim drugovima. Mi smatramo da razinu koju smo dosegli trebamo i održavati. Istovremeno, neprekidna oklada je i evolucija sredstava borbe koje posjedujemo, u nastojanju da budemo što učinkovitiji.

Drugi važan cilj našeg projekta bio je doprinijeti i sudjelovati u stvaranju mreže projekata kontroinformacije, ne samo u Grčkoj već i šire. Svjesni da je rat protiv moći na djelu tamo gdje su prisutni pobunjeni anarhisti, za nas je važno promicati povezanost, koordinaciju i komunikaciju među njima. Na međunarodnoj razini, dakle, postigli smo povezanost s drugovima diljem svijeta i stabilne kanale komunikacije i informacije koji su zaista učinkoviti, tako da danas jedan drug u Grčkoj može biti informiran u roku od par dana o nečemu što se desilo na drugim dijelovima planeta, i obrnuto.

Ipak, postoji prostora za poboljšanje. Konkretnije, smatramo da se može učiniti mnogo više glede koordinacije za ostvarenje zajedničkih aktivnosti, osim automatskog objavljivanja međunarodne kampanje ili poziva. Govorimo o zajedničkoj razradi, organizaciji i realizaciji kontroinformacijskog djelovanja, koje bi se mogle ostvariti na širem nivou, i više se širiti, kada bi čitava mreža radila na njima. Dobra ideja je suradnja struktura kontroinformacije na stabilnijim i stalnijim temeljima, na primjer u obliku neformalne ali stabilne mreže. Mreža koja bi mogla vjerojatno uključiti i projekte koji djeluju izvan interneta, i koji bi surađivali u slučajevima kao što su gori navedeni (dosljedna međunarodna kampanja kontrainformacije), i s drugim grupama javnog anarhističkog prisustva koji nisu vezani isključivo za kontrainformaciju.

Što se Grčke tiče, stvari su nešto drugačije. Ovdje kontroinformacija slijedi općenitu strukturarlnu filozofiju anarhista u zemlji. Filozofiju različite političke naravi projekata koji se sastoje od heterogenih osoba (od anarho-komunista, sindikalista i ustaničkih anarhista, do općenitih i mutnih antiautoritaraca i "anarho"-ljevičara). Rezultat toga je projekt koji naliči novinarskom, što ne mora značiti da svi njegovi sudionici imaju takav stav.

Za nas projekti kontrainformacije nisu sami sebi svrha, već sredstvo širenja ideja i djela subjekata koji ih sprovode. Ideologija zamišljene skladne "anarhističke/antiautoritarne sredine" mora se napokon svugdje urušiti, a naravno i u strukturama i u grupama o kojima govorimo. Ukratko, objavljivanje i angažman u svim aktivnostima prisutnima na grčkom teritoriju ne čine ti mentalitet otvorenijim i tolerantnijim, nego novinarskim. Ne-funkcioniranje takvih shema dokazano je, ponekad, objavljivanjem stvari koje nisu međusobno povezane, nego u konfliktu. Rezultat, jedina stvar koju projekt može učiniti je zauzeti jasan stav ili politički oprati si ruke.

Još jedan ozbiljan problem su stavovi koje su razvili neki pojedinci, koji su dio ove borbene sredine. Stavovi koji prikazuju kontroinformaciju u obliku službenih medija, i druge projekte ovdje i u inozemstvu kao kompetitivne, upadajući u bijedno blaćenje, očiti kompleks i, na koncu, u sabotažu samog širenja, dok istovremeno obezvređuju projekte u kojima sudjeluju.

Zato, unutarnja mreža s projektima kontroinformacije ostaje u kraljevstvu želja, i da bi se realizirala osobe koje sudjeluju u kontrainformaciji u Grčkoj, trebale bi se osloboditi slijepe ulice pojma fiktivnog jedinstva, ali i eliminirati novinarske i medijske stavove, prepoznajući ih.

Solidarnost i kritika/samokritika

Mi smatramo da solidarnost s drugovima u zatvoru ili u bijegu je sastavni dio anarhističke kontrainformacije. Ali to se uvijek odvija u kontekstu koje odredi svaki pojedini projekt ili pojedinac. Inter Arma je odredila svoj kontekst podrške tim drugovima na jasan i izravan način, od samog početka svojeg djelovanja. U potpunom skladu s općim karakterom projekta, Inter Arma kao projekt podržava one anarhiste s kojima posjeduje srodnost teorije i prakse, ili s kojima pronalazi općenito zajednička područja borbe. To naravno ne znači da sve druge anarhističke zatvorenike ili bjegunce smatra nedostojnima, "reformistima" ili nečim drugim. To jednostavno znači da se oni ne nalaze u kontekstu u kojem smo odredili našu solidarnost, i pitanje je njihovih drugova da li će ih podržati ili ne. Dakle, umjesto da se ocrni jedan projekt koji posjeduje jasan sveobuhvatni stav o jednoj specifičnoj tenziji anarhije, kako izraziti solidarnost, bilo bi bolje da ocrne one koji koriste riječ "drug" kao passepartout i riječ "solidarnost" kao slatkiš, ali zaboravljajući ih kada njihovi drugovi odaberu ono što im ne odgovara (npr. direktnu akciju ili urbanu gerilu), ili kada se ne nalaze na grčkom području.

Zato, na tim temeljima, jasno je i da ovaj projekt podržava anarhiste koji ulaze u taj kontekst, drugim riječima ustaničke anarhiste. Podrška se daje kroz pojam percepcije afiniteta. Nismo licemjeri. Dijalektična povezanost među pojedincima je i veza za stvaranje odnosa, koji mada nisu osobni, budući da je fizički kontakt odsutan, ipak sadrže i neke osobne elemente. Ali to u nikom slučaju ne znači da oni vode solidarnost ili da ta kritika, ako postoji, se ublažava. To je daleko od uobičajene prakse podrške "našim prijateljima", i od očekivane dodatne političke vjernosti koju ova podrška donosi. Osim toga, nije tajna da se, što se nas tiče, dešava baš suprotno, kako u anarhističkim sredinama tako i u suočavanju s državom i s njenim uhodama.

Dakle, kažemo to po posljednji put, u svim smjerovima: Inter Arma nije ničija "novinarska služba" ili "političko krilo". Promatramo i stvaramo naše mišljenje na temelju javnih izjava i javnih djela. Ne zanimaju nas privatne stvari anarhističkog mikrokozmosa, unutar ili izvan svijeta, dok se ne isprepletu sa značenjem anarhističke borbe, a sposobni smo vidjeti stvar iz svakog ugla. Jer, uostalom, postoji razlika u načinu na koji anarhist ili policajac, ili cinkaroš-novinar, iznose kritiku. S druge pak strane, solidarnost je dinamički i organski odnos među drugovima, bez vođa i sljedbenika, koji se neprekidno potvrđuje, ili ne potvrđuje, tokom borbe. Ne žudimo da aplaudiramo kao fanovi, ni da osuđujemo djela u strahu. Svako naše slaganje ili neslaganje s našim drugovima u zatvorima temelji se na tome, tiče se nas i naše dijalektike s njima, i jasno je iznijeto u kontekstu našeg projekta, za one koji nisu slijepi da vide.

K tome, Inter Arma je odgovorna za objavljivanje stvari koje objavljuje, i priznajemo činjenicu da i najobičnija objava nečega je izjava određenog stupnja. Što se toga tiče istina je da je ponekad došlo do greške, do prepusta ili ishitrenih poteza. To je ponekad ishod osobnih nedostataka ili tehničkih problema, naše razine prethodnih iskustava na sličnim projektima, ali i našeg, čini se, pogrešnog poimanja da se anarhistička sredina pri takvim pitanjima ne bavi vanjštinama, bijednim političkim ravnotežama i politikom općenito. Samokritiku, ipak, činimo da bi išli naprijed i da se kaznimo, ili izjavili da smo požalili. No, budući smo navedenu odgovornost preuzeli, Inter Arma je, po pitanju sadržaja, odgovorna za prijevode, objavljivanje informacija i za tekstove koje potpisuje. Sve ostalo su stavovi onih koji potpisuju. Nećemo se sakrivati niti iza mutnih kolektivnih etiketa i nećemo nikada ostaviti bez odgovora stvari koje se tiču naših osnovnih teoretskih pojmova ili osobnih vrijednosti. U svakom slučaju, ako netko tako jako želi znati naš stav o nečemu može dobrohotno komentirati neki tekst ili, još bolje, kontaktirati nas putem maila ili sajta, umjesto da ostavlja glupa nagađanja i prljavštine na javnim forumima ili drugdje.

Želimo ovdje reći nešto i o tekstu koji je nedavno objavio projekt kontrainformacije RadioAzione (Hrvatska), pod naslovom "DE PROFUNDIS CLAMAVI". Zato jer želimo odgovoriti dijalektičkim i drugarskim stavom na nekoliko točaka kritike upućene nama, ali nadasve zato jer želimo osnažiti našim vlastitim glasom i stavom osnovne teze koje ovaj tekst iznosi, i koje mi također dijelimo. Istina je da je Inter Arma objavila dvije izjave FAI o preuzimanju odgovornosti u Grčkoj, o kojoj drugovi govore, točnije jednu izjavu o požaru, koja sadrži dio intervjua jednog speficičnog kriminalnog zatvorenika, i još jednu izjavu o napadu požarom na knjižaru u vlasništvu MP Adonisa Georgiadisa, potpisanu "Neformalna Anarhistička Organizacija - Međunarodni Revolucionarni Front (FAI/FRI) Komando Jorge Saldivia". Što se tiče prvog teksta slažemo da bez obzira na odnose koji su se razvili između drugova u zatvoru s kriminalnim zatvorenicima, u specijalnim uvjetima zatvora, mi, drugovi izvan zatvora, nemamo nikakvih odnosa s članovima mafije ili bilo kojom njihovom mrežom. Mreža ilegalnog kapitala je dodatni dio ekonomske prirode postojećeg, i njegovi šefovi se ne razlikuju na nikoji način od legalnih kapitalista. Što se pak drugog teksta tiče, i mi se slažemo da unatoč bilo kakvom poštovanju koji neki od nas mogu gajiti prema nekime socijalističkim revolucionarima (anarhističkim ili ne), teorijski jaz između nas i njih je golem. Dodajemo da postoje i drugi primjeri sličnih potpisa unutar mreže FAI, kao najava iz Hong Konga potpisana Autonomna Ćelija za Revolucionarnu Klasnu Borbu, koju smo objavili uz bitnu napomenu, i izjava o preuzimanju odgovornosti za sedmi čin projekta "Feniks" potpisana ELF/FAI, Komando Nestor Mahno. Objavili smo navedene tekstove upravo zbog stava mreže, da bude javna i jasna u svakom trenutku. To je jedini način na koji možemo prepoznati kontradikcije, greške i probleme, da bi ih raspravili, doveli u pitanje i pronašli rješenja koja će unaprijedili borbu mreže i općenito.

No, ono što nas najviše zanima kod teksta od RadioAzione je činjenica da je javno postavio temelje za jedan zakašnjeli razgovor o vrlo ozbiljnoj temi. Te značajke i ideje dokazuju da je ideologija "jedinstva u akciji" jasno dosegla svoje granice. Kao anarhisti poimamo našu borbu utemeljenu na povezanosti između teorije i djela. Što za nas znači da ispunjavamo nas same teoretskom razradom naših stavova i sprovodimo ih u djela. Što pak ne znači da smo prepušteni gerilizmu, koji tvrdi da teoretski okvir nije posebno važan dok god postoje djela. Kad bi to bilo pitanje, onda ne bi bila potrebna nikakva FAI, koja znači mreža direktne akcije jasno teorestki usmjerena na ustanak, crnu anarhiju. Razlog zbog kojeg su FAI i druge međunarodne mreže stvorene je da bi služile nekim specifičnim analizama i metama, koje se razlikuju od tih ili drugih anarhističkih tenzija. Ako taj element nedostaje, onda govorimo o ispraznim akronimima bez istinskog značenja, koji se jednostavno koriste da bi zadovoljilji instinkt čopora za pripadanjem, što pak opravdava značajnu kritiku koju su iznijeli drugovi anonimnosti. K tome, gerilizam poravnava velike razlike među različitih poimanja anarhije, stavljajući određene taktike i značenja (direktna akcija/urbana gerila) u središte borbe, ostavljajući druga značenja i teoriju na marginama borbe, pripisujući im ulogu podrške centra. Navedena logika lomi istinsku bit praktične teorije, kao što i blokira dijalektični i teoretski razvoj, te nagurava zajedno pojedince s potpuno različitim (a ponekad čak i neprijateljskim) teoretskim konceptima, pod imaginarni kišobran "revolucionarnog fronta". Takvo jedinstvo, osim što je u povijesti pokazano kao pogrešno za anarhiste, pošto su uvijek platili visoku cijenu zbog toga, u praksi je i nerealno, budući je nemoguće da osobe s tako različitim idejama zajedno stvaraju strategije borbe koje bi nadišle odluke gdje bi trebalo staviti bombu ili u kojoj banci izvršiti eksproprijaciju.

Zato, na koncu, smatramo da su bitni koraci naprijed poduzeti na polju kontrainformacije i širenja ustaničke anarhističke teorije i prakse, ali ima još mnogo toga za učiniti. Želimo javno zahvaliti svim drugovima koji podržavaju projekt, doprinoseći sadržajem ili tehničkom podrškom. Veliki zagrljaj svim drugovima širom svijeta koji unatoč represiji i napadima vode bijesom i svješću radio-postaje međunarodnog anarhističkog rata. Podignuta šaka svim našim braćama i sestrama u ilegali i u tamnicama moći. Sve se nastavlja...

Inter Arma

Izvor: InterArma