Titolo: SOLUN [GRČKA]: NAPAD NA DVIJE BANKE (12.02.2015.)
Argomenti: Rivendicazioni, Grecia
w-3-wp-385-import-1.png

12. i 13 februara odvile su se konuzultacije članica EU u vezi terorizma i ekonomske politike. Za nas te dvije teme sastavljaju i dodaju značenje modernoj europskoj viziji, što znači financijsko krvarenje potlačenih, represija i suočavanje s domaćim i stranim neprijateljem koji prijeti stabilnosti i društvenom miru.

Točnije, 12.02.2015. održao se susret ministara EU u vezi nedavnih događaja u Francuskoj (održan je i jedan prethodni susret, 15.01.2015. između ministara unutarnjih poslova i obrane EU uz sudjelovanje i ministra unutarnjih poslova SAD-a). Glavna tema bilo je kreiranje zajedničke antiterorističke politike i pronalazak novih tehnika nadzora i praćenja, to jest daljnjeg širenja obrane i jačanja dominacije kao osnovnog cilja onih iznad, u periodu društvenih nemira. Već smo osjetili rezultate takvih sličnih susreta s nadogradnjom teror-zakona, koncentracionim kampovima, FRONTEX-om [europska policija za vanjske granice, nap.prev.], ogradom na Evrosu [12,5 km bodljikave žice na grčko-turskoj granici, nap.prev.], zatvorima visoke sigurnosti i tako dalje.

S jedne strane 13.02.2015. susret euro-grupe se odvio za formiranje ekonomske politike u svrhu "rasta" Grčke i općenito Europe. Za nas taj "rast" nije ništa drugo nego pokušaj spašavanja i nastavljanja istog kapitalističkog sistema kojemu mi pripisujemo siromaštvo, represiju i bijedu naših života.

Neovisno o različitim modelima ekonomskog upravljanja, uloga bankarstva i ekonomskog sistema u svojoj suštini ostaje ista: akumulacija profita u rukama vladara i financijsko krvarenje potlačenih. Danas proživljavamo navodno radikalno ekonomsko upravljanje krizom, koje ionako neće izaći iz okvira totalitarne i neo-liberalne EU, neće ukinuti i ne može ukinuti uvjete samog izrabljivanja.

S druge strane, Syrizino socio-političko upravljanje, u suprotnosti s Nea Demokratiom koja je pokušala uništiti pokrete strategijom itenziteta, vodi prema novoj represivnoj strategiji, kojoj je glavno oružje asimilacija zahtjeva klasnih borbi koje su joj prethodile.

Za nas, neovisno o maski koju nosi, bila to ljevica ili desnica, neprijatelj je bio i ostaje država i kapital. Protivni logici zastupanja nećemo čekati da nam ikoja vlada da rješenje za problema koje proživljavamo, i predlažemo neposrednu borbu svim sredstvima do oslobođenja od svakog autoriteta.

Zato smo, u danima kada su se europski moćnici sastali da bi kreirali svoj represivni i ekonomski tok, mi doprinijeli tom dijalogu napadom, 12.02.2015., na dvije banke (eurobanka i alpha banka) u ulici Ionos Dragoumi u središtu Solunu, razbili stakla i uništili bankomate.

<strong>NEMA POVLAČENJA

BORBA DO UNIŠTENJA DRŽAVE I KAPITALA</strong>

Act For Freedom Now