Titolo: NAPOLI [ITALIJA]: O PISMU-BOMBI U PREFEKTURI* (IZ PREZRENE ŠTAMPE)
Argomenti: Italija, repressione
w-3-wp-37-import-1.png

Napomena web-sajta RadioAzione: Iz prezrene i podle štampe (u ovom slučaju dnevni list "Il Mattino" iz Napolija) doznajemo vijest koja je ovdje prenijeta.

31. decembra 2013. stiglo je pismo-bomba u napuljsku Perfekturu, upućeno prefektu Francescu Musolinu, koje je eksplodiralo u rukama njegove tajnice. Za djelo je preuzeta odgovornost kratkom izjavom u kojoj se spominjala nezaposlenost i kriza.

Naravno, "pismo + bomba" = anarhisti".

Inkvizitori su odmah usmjerili istragu na napuljske ustaničke [insurekcionističke] anarhiste, ali već nakon par dana uhapšen je muškarac koji je između ostalog priznao slanje pisma. Nakon tri mjeseca napuljsko tužilaštvo je odlučilo da otpusti navedenu osobu iz zatvora (što me čini sretnim) zato što ne vjeruje u njegov iskaz, i da se ponovno vrati u napad na napuljske ustaničke anarhiste.

Svjesni smo činjenice da smo oruđe pravosudnih službenika u potrazi za poslom. Ti bijednici se bogate na našoj koži, na nekoliko godina, primajući državnu plaću. Naravno, bolje anarhisti, na kojima se može izgraditi istraga, jedan dugački proces, što može pridonijeti važnosti određenog bijednika, nego jedna obična osoba kojoj je prekipjelo zbog nakupljenih problem te je prešla s riječi na djelo.

A ni novinari nisu bolji!

Giuseppe Grimaldi, novinar lista "Il Mattino", bijedan kao i tužilac, da bi zaradio svoju mizernu dnevnu plaću piše članke po službi. U članku, objavljenom 7. aprila, nije se ograničio samo da prenese riječi tužioca napaljenog na slavu, već u jednom manjem članku čak iznosi svoja mišljenja neuspjelog i propalog inkvizitora. Pa tako piše o vezama napuljskih ustaničkih anarhista s anarhistima iz regija Veneto, Toscana i Piemonte. Govori o "povijesnim" anarhističkim likova, nadodajući kako su pismo-bombu izradile ruke eksperta.

Jasno, sve me to ne iznenađuje.

Bijednici, novinar i tužioc, za komad kruha i mrvicu slave blatili bi i hapsili čak vlastitu djecu, supruge i majke... što bi tek učinili anarhistima budući da smo oduvijek bili izvor lake zarade.

Nadajmo se da će ovaj put zarađeni novac potrošiti na lijekove.

Sasvim uobičajeno... Sve je to dio igre uloga ovog postojećeg kojeg treba uništiti i pretvoriti u pepeo.

I neka se ne iznenađuju pravosudni službenici, upravitelji i novinari ako se neka "obična" osoba jednog jutra probudi i preuzme ulogu lava umjesto gazele, zato što dok god bude bijede bit će i pobune.

Slijedi dio članka objavljenog na web-sajtu prezrenog dnevnog lista, koji piše isto tako prezren bijedni novinar Giuseppe Grimaldi:

Pismo-bomba namjenjena da eksplodira u rukama prefekta Francesca Musolina: nakon tromjesečne istrage usmjerene na usamljeno djelo nekog bomobaša, mijenja se smjer. I ponovno se usredotočuje na anarho-ustaničku sredinu, koja posjeduje - pretpostavlja se - tehnologiju i znanje potrebno za sastavljanje takve naprave: eksplozivno pismo koje je izradila ekspertna ruka.

U pozadini ostaje lik osumnjičenika za kojeg pak nisu pronađeni dokazi.

*Regionalni ured Vlade, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova [nap.prev.]

RadioAzione