Titolo: GRČKA: ANARHISTIČKI ZATVORENICI PANAGIOTIS MIHALAKOGLOU I M.B.
w-2-wp-215-import-1.png

06.10. 2014. 2 od 5 optuženika uhapšenih tokom koordinirane operacije antiterorističke jedinice u Ateni i Solunu, 01.10., odvedeno je u zatvor Korydallos (u prizemlje odjela F). Dva druga su Panagiotis Mihalakoglou i M.B. Nisu optuženi za sudjelovanje u terorističkoj ili kriminalnoj organizaciji, niti su povezani s ikakvom pljačkom, kao što je iz antiterorističke jedinice bilo procurilo u štampu tokom prvih dana. Optuženi su za: posjedovanje oružja i eksploziva (bombe).

Od prvog momenta Panagiotis je preuzeo odgovornost za oružje pronađeno u njegovom domu, dok M.B. nema veze s ovim slučajem.

U ponedjeljak 13. oktobra, u 6 ujutro, panduri su upali u ćelije drugova Panagiotisa Mihalakogloua i M.B., i rekli im, bez prethodnog obavještenja, da će biti premješteni iz odjela F zatvora Korydallos. Panagiotis Mihalakoglou je u početku premješten u Agenciju za premještaj u Solunu, a zatim u zatvor Nigritas u Serresu (sjeverna Grčka). M.B. je premješten u zatvor St.Stefanos u Patri, u 10:30 ujutro.

Po riječima članka Yannisa Souliotisa u novinama "Kathimerini", drugovi su premješteni u druge zatvore "uoči dolaska dugogodišnjeg zatvorenika Panagiotisa Vlastosa u isto krilo". Iz dosijea slučaja doznaje se da je čitava operacija u Ateni i Solunu započela "anonimnom obaviješću" koja je informirala pandure da su troje od šest osoba uhićenih tokom operacije učestvovale u oružanom napadu na rezidenciju njemajčkog ambasadora u Chalandriju, prošlog decembra (odgovornost za to djelo preuzela je Grupa Narodnih Boraca).

Nakon dolaska u zatvor oba druga su odbila pretraživanje tijela i izjavila da su anarhistički politički zatvorenici.

Od samog početka država je pokušala izolirati dvojcu drugova od ostalih anarhističkih zatvorenika, njihovim premještajem na sigurnosni odjel F zatvora Korydallos, mada su obojica tražila da budu premješteni na odjel A. Navedena taktika uvelike podsjeća na slučaj pritvora članova ZVĆ, koji su u početku bili razmješteni po različitim zatvorima zemlje. Advokati (Fragiskos Ragousis za M.B. i Anni Paparousou za Panagiotisa Michalakogloua) su već uložili napore kako bi drugovi bili premješteni na drugi odjel, budući da se još nalaze na sigurnosnim odjelima zatvora u koje su jučer premješteni.

Operacija koju su izveli psi antiterorističke agencije u Ateni i Solunu, započeta s velikim ambicijama, okončala se fijaskom, budući da su drugovi optuženi za posjedovanje oružja i eksploziva (bombi).

ONI NE IZAZIVAJU STRAH U NAMA, NEGO BIJES

Solidarni

***

Pismo Panagiotisa Mihalakogloua i M.B. iz zatvora Korydallos

Pozdrav drugovima koji napadaju snagom i odlučnošću i oštrinom konflikt ustaničkog rata.

U srijedu 1. oktobra 2014. psi antiterorističke jedinice pozvonili su na zvono mojeg doma, gdje sam se nalazio s drugom M.B. Sat i po kasnije i nakon što sam se uvjerio da nema nikakve šanse za bijeg i nikakve mogućnosti za borbu s njima, otvorio sam vrata i oni su upali u kuću. Odmah su stavili lisice na ruke M.B. i odveli ga u svoje sjedište, dok su mene zadržali u lisicima u stanu. Tokom njihovog pretresa pronašli su oružje koje pripada meni i nema nikakve veze s drugom M.B. Nakon toga su i mene odveli u njihovo sjedište. Ispitivali su me oko 15 sati pošto su pokušali dobiti informacije o oružju i o djelima drugih drugova. Nisu uspjeli u toj svojoj nakani pa su me stavili u ćeliju, ali bilo mi je onemugućeno da komuniciram s M.B. zato što se nalazio u ćeliji pokraj moje. Nakon 5 dana zatvora odveli su nas pred tužitelja i zatim u prizemlje odjela F zatvora Koriydallos, gdje bi ostali u pritvoru do suđenja.

Oni ne izazivaju strah u nama, nego bijes.

Solidarnosti i snage svim nepokajanim političkim zatvorenicima.

Ponosni i nepokajani anarhisti

<em><strong>Panagiotis Mihalakoglou

M.B.</strong></em>

Izvor: InterArma