Titolo: ČILE: VIJESTI O JUANU, NATALY I GUILLERMU
w-2-wp-213-import-1.png

7. oktobra je René Cerda, sudac 15. Suda, odobrio tužiteljstvu da obavi vještačenja i testiranja drugova. Tako će Juan Flores, Nataly Casanova (u očekivanju presude) e Guillermo Durán (u kućnom pritvoru) biti podvrgunuti psihološkom i fizičkom testiranju.

Namjera tužiteljstva je da putem fizičkog testiranja uspiju napraviti usporedbe s videokamerama na mjestima napada, opovrgavajući, na taj način, ono što je isto prethodno opisalo kao "potvrde" koje su identificirale fizionomiju optuženih. U zaključku: zadržali smo ih i sada želimo znati da li su to oni ili nisu.

Psihološko testiranje pak pokušava opovrgnuti ono što su drugovi izjavili, nastojeći putem psihološkog i psihijatrijskog testiranja izvući neku "izjavu" ili navodne mentalne figure koje odgovaraju terorističkom profilu kojeg tražili tužiteljstvo juga.

16. oktobra bit će održano novo ročište na kojem će tužiteljstvo zatražiti odobrenje za dodatna vještačenja kompjutera i mobitela drugova koji su zaplijenjeni tokom pretresa 18. septembra, kada su uhapsili troje drugova.

Solidarnost s Juanom, Nataly i Guillermom!

Izvor: publicacion refractario via RadioAzione