Titolo: [ŠVICARSKA]: PROTIV SVAKOG OBLIKA DOMINACIJE
Argomenti: Riflessioni, Svizzera
w-2-wp-206-import-1.png

Već duže godina tehnloški napredak sve više jača, povlačeći za za sobom štetnosti kao što su nuklearna energija, nanotehnlogije i genetski modificirani organizmi. One neposredno ugrožavaju život na Zemlji na različite načine: putem iskorištavanja "sirovina", pohranjivanja masa radioaktivnog otpada, nepovratne kontaminacije nanotehnologijom i genetske manipulacije.

Sve tehnologije sadrže potencijal širenja kontrole nad životom sve do dostizanja totalne dominacije civilizacije i njenih nebrojenih struktura moći koje svakodnevno otuđuju naše odnose.

Industrijska revolucija vodi ka rastu specijalizacije i centralizacije. Genetska tehnologija predstavlja novi kvalitativni skok u razvoju kontrole nad poljoprivredom. Patenti za sjeme velikih multinacionalki tjeraju poljoprivredu u potpunu ovisnost.

Uništenjem bioraznolikosti uništava se i svaka šansa samostalne nabave, onemogučavajući u osnovi perspektivu slobodnih i decentraliziranih zajednica. Ne snose odgovornost samo multinacionalke i države, nego i svi oni koji vjeruju u njihove laži i podržavaju njihov razvoj.

Središnju ulogu u ovoj destruktivnoj tendenciji igraju znanstvenici obavijeni u svoje bijele mantile "neutralnosti". Sakriveni iza pojma "važnog istraživanja", rade na legitimaciji genetske tehnologije. Ne zanima nas ulaziti u detalje tog istraživanja, uzimajući u obzir da su nam namjere istraživača sasvim jasne: iza cilja zajamčenog javnog mnijenja sakrivaju se ekonomski interesi i širenje kontrole nad živućim, ispod krinke presvete znanosti.

Otpor prema tim štetnostima, budući da se ne može slomiti putem laži, iziskuje intervenciju represije. Novu zaštićenu lokaciju, Reckenholz u ciriškom kantonu, gdje se odvijaju sadašnji i budući testovi GMO-a na otvorenom polju, nadziru 24 sata na dan zaštitarska tvrtka i psi, neprekidni videonadzor i dvije ogromne ograde sa senzorima pokreta, što sve više naliči na tvrđavu.

<strong>Suprotstavljamo se napretku totalne dominacije.

</strong>

Suprotstavljamo se odgovornima koji ometaju naš put prema oslobođenju svih oblika dominacije.

Neki seljaci i anarhisti

- Institut Vegetalne Biologije, Sveučilište u Zuerichu

Promotor i voditelj testova na otvorenom polju je prof. Beat Keller. Troškovi istraživanja su na teret sveučilišta.

- Agroscope

Agroscope, zaštićena lokacija koja ugošćuje eksperimentiranje, je odgovoran za tehničke aspekte, a vodi ga dr.Michael Winzeler. Eksperimentiranje se odvija na poljima kraj Reckenholza (Affoltern, ZH).

- Bouygues Energy & Services*

Poduzeće Bouygues Energy & Services nadzire 24 sata dnevno istraživački centar, čak i sa psima. Grupa Bouygues nudi usluge koje idu od telekomunikacija do zaštite. Prisutna na svjetskom nivou, u Švicarskoj ima preko 30 ureda.

- Federalni Ured za Okoliš - UFAM

UFAM je odgovoran za autorizaciju projekta i za sijanje modificirane pšenice.

*Podružnica tvrtke Bouygues nalazi se u Zagrebu (Zelinska 5), registrirane djelatnosti: projektiranje i sve vrste graditeljstva, a posebno javni radovi (nadasve cestvoni promet, uzletišta, sportski objekti), uvoz, izvoz i izrada materijala i proizvoda namijenjenih izgradnji, sudjelovanje u aktivnostima drugih društvenih i privatnih poduzeća. 06.12.2013. potpisan je ugovor o koncesiji nad zagrebačkom Zračnom lukom, u konozorciju koji ima stopostotni udjel u tvrtci zračne luke, nalazi se među ostalima (kao npr. Svjetska banka) i tvrtka-kćer Bouygues. Za izgradnju infrastrukture tokom koncesijskog razdoblja financijski zajmodavci projekta (331 milijun eura) su Europska investicijska banka, Unicredit i Deutusche Bank. U poduzeću BINA-Istra, projektiranje, financiranje, gradnja, upravljanje i održavanje istarske autoceste, 51% vlasništva ima ista tvrtka Bouygues (od 1995.). Država je sa 279 milijuna eura financirala rad BINA-Istre, dok ona na ime koncesijske naknade državi nije uplatila ni kunu. Dodatno, BINA Istra je dobila odmah u naplatu i sagrađeni tunel Učka [nap.prev.].

Izvor: RadioAzione