Titolo: SANTIAGO [ČILE]: NAPAD EKSPLOZIVOM NA POLICIJSKE STANICE
Argomenti: Čile, Rivendicazioni
w-1-wp-173-import-1.png

U ponedjeljak navečer, 11. augusta 2014., nekoliko minuta nakon 23 sata, bomba ručne izrade eksplodirala je u dvorištu 39. Komesarijata u četvrti Bosque.

Samo nekoliko minuta kasnije, u središtu Santiaga eksplodirala je još jedna eksplozivna naprava, sastavljena od aparata za gašenje požara ispunjenog barutom i lomljenim čavlima. Naprava je postavljena pod vozilo jednog časnika karabinjera, kraj vatra teretane 1. Komesarijata, nanijevši na taj način štetu i vozilu i kasarni.

Nakon eksplozija na teren su stigle brojne policijske snage, s helikopterima, i masovnim kontrolama nedaleko od mjesta eksplozije. No, sve te policijske snage uspjele su zaustaviti samo 3 osobe, dokazujući na taj način svoju nemoćnu frustraciju, koje su nakon ispitivanja i vještačenja otpuštene na slobodu, isključujući njihovu povezanost s eksplozijama. Nasumična hapšenja su policijska histerija i novinari opravdali činjenicom da je jedan od zaustavljenih imao kod sebe anarhističke brošure.

Tokom noći policija je otkrila i jednu sumnjivu napravu u 28. Komesarijatu Specijalnih Jedinica, koju je jedna velika operacija jedinice GOPE (Specijalna policija) aktivirala, da bi se na kraju ispostavilo da se ne radi o eksplozivu.

U 1. Komesarijat stigao je i direktor policije Gustavo Gonzales Jure, regionalni tužitelj Raul Guzman i njegov mali vodič Christian Toledo, nedavno imenovan specijalnim tužiteljem za istrage u vezi eksplozivnih napada. Podsjećamo da su se ovi napadi odvili nakon snažne policijske propagandne kampanje koja je pokušavala zaustaviti eksplozivne napade i otkriti počinitelje, tražeći da brojne policijske snage patroliraju noću kako bi se zaštitile moguće "mete", te zahtjevajući čak i izmjenu antiterorističkog zakona kako bi zadobili više ovlasti. Svemu tome treba pribrojiti i medijsku kampanju, u kojoj su oni koji daju glas moćnicima, krenuli objavljivati popis mogućih osumnjičenika, pripremajući prostor represiji.

Službena štampa je objavila slike nadzornih videokamera na kojima se vide dvije osobe koje se kreću i ostavljaju torbu između vozila i zida kasarne. Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade.

Izvor: RadioAzione