Titolo: BRISTOL [UK]: ZAPALJIVI NAPAD NA BAE, CENTAR ZA RAZVOJ ORUŽJA (29.08.2014.)
w-1-wp-172-import-1.png

U kontekstu NATO samita u Newportu, ćelija Neformalne Anarhističke Federacije (FAI) napala je BAE System u Filtonu, Bristol:

Izvršili smo naš napad na BAE Systems tvornicu oružja na bristolskom području Filtona podmetnuvši požar na spremnik goriva izvan Advanced Technology centra (Impact Facility – High Power Electro Magnetic Facility odjel), 29. augusta. Danas objavljujemo ovaj napad u kontekstu NATO samita u Newportu koji će se održati za pet dana. Britanija je ispunjena vojno-industrijskim kopleksima tokom čitave godine i svatko može iz toga izvući svoje vlastite zaključke.

BAE Systems je vjerojatno najveća multinacionalka takozvane obrane i najveći je britanski poslodavac. Jedan od njihovih najvećih projekata samo s Britanskim Oružanim Snagama su NATO-vi vojni avioni Eurofighters i nuklearne podmornice.

Od artiljerije i vazdušnih dronova sa specijalnim sistemom komunikacija do aviona lovaca-bombardera F16 izraelskog vojnog zrakoplovstva i lisica korištenih u Guantanamu, BAE Systems prisutna je diljem svijeta iza imperijalističkih osvajanja i smrti ili osiromašivanja milijuna ljudi. Kompanija danas ima i svoje obaviještajno-istražne ogranke koji se bave npr. cyber prijetnjama bankovnoj industriji, a ima i ugovor s Europskom Unijom za osmišljanje sistema nazvanog Strategic Crime and Immigration Information Management System: u osnovi međunarodna policijska baza podata. Izvlače profit iz upravljanja tranzicijom analitike od analize fizičkih lokacija do analize pojedinaca i kako oni uzajamno djeluju, za unaprjeđenje sprovođenja zakona i obavještajnih službi.

Tvornica koju smo napali proizvodi hardware, uključujući i onaj za ratne brodove i vojna vozila, a na stotine uposlenika centra Advanced Technology dizajnira najsuvremenija oružja za globalno tržište. Samo neka od njihovih polja su:

Otkrivanje abnormalnog ponašanja i video analize

Bio-nadahnute tehnologije

Micro i nanotehnologija, i pametni materijali

Tehnologije za tajne i sigurne operacije

BAE Systems je predvodnik na polju vojne robotike i posljednjih inovacija, kao što su uređaji za skrivanje tenkova i zaštitni prsluci sastavaljeni od tekućine kako bi moderni strojevi od krvi i mesa za ubijanje bili još okretniji i kobniji. Dovoljno je pogledati njihova oklopna terenska vozila kojima nije potrebna ljudska kontrola (kao ona koja patroliraju pogranično područje između Izraela i Gaze te Izraela i Libanona), ili sitne zemljane ili podvodne strojeve, koji izgledaju kao insekti, za audio-vizualno izviđanje, kako bi zamjetili znak naše budućnosti koju nam pripremaju.

Tvrtka se javno poziva na doba asimetričnih konflikata i na recipročnu upotrebu njenih proizvoda na bojnim poljima i u širem društvu: uobičajeni fenomen u tom sektoru. Slučaj koji to ilustrira je snažna oprema za noćno gledanje BAE Systems koja se koristi i za civilne nadzorne videokamere, napredni projekt koji pretvara središta grada u otvorene zatvore, i gdjegod je potrebno zaštiti sistem i njegove proizvode.

Da li je uopće potrebno još nešto napisati da bi dokazali kako nas tehnološki razvoj, pod strukturom civilne moći, vodi u opustošeni automatizirani krajolik gotovo totalne dominacij, i ka potencijalnom uništenju? Već je kasno, i vrli novi svijet koji će zahtjevati sve više pokornosti biti će cijena naše ravnodušnosti.

Djelovati tamo gdje su oni smatrali da je sigurno područje, na taj smo im način uzvratili za biznis koji je BAE Systems izabrao. Kroz naše napad iskazujemo solidarnost s onima koji su zatočeni zbog vlastitog puta prema anarhiji:

Gianluca Iacovacci and Adriano Antonacci

Marco Camenisch

Nicola Gai i Alfredo Cospito

Za svaku godinu koju budu zatvoreni, destrukivna djela će se multiplicirati. Iskazujemo poštovanje i drugovim iz prošlosti koji su svojevremeno koračali naoružani protiv dominacije.

FAI "Sacco & Vanzetti Circle of Propaganda by Life & by Deed"

23.-30. auguts, Globalni tjedan solidarnosti s anarhističkim zatvorenicima

Izvor: 325