w-1-wp-142-import-1.png

Ratni zatvorenici NA ULICU!

Protiv potkazivanja, mučenja i izolacije

ANARHISTIČKA solidarnost!

SNAGE I HRABROSTI, DRUGARICE TAMARA SOL!!!

SNAGE I HRABROSTI, DRUŽE GABRIEL POMBO DA SILVA!!!

6 MJESECI OD SMRTI DRUGA SEBASTIANA OVERSLUIJA!!!

2 GODINE OD ZATVARANJA DRUGA HENRYJA ZEGARRUNDA!!!

5 GODINA OD SMRTI DRUGA MAURICIA MORALESA!!!

Ove hladne i kišne noći odlučili smo da poremetimo gradsku monotoniju, odlučili smo da izađemo i podijelimo na daljinu toplinu koja izlazi iz našeg crnog srca i koja nas spaja.

Nijedan pali, zatvoreni i mučeni drug nije zaboravljen, s velikim ili malim djelima, kao što je ovo, rušimo zapreke i iščezavamo u daljini kao zvijezde sakrivene ispod teških oblaka u ovoj hladnoj noći, postajući nevidljivi pasivnim očima građana. Naši su drugovi uvijek prisutni u svakome od nas: neukroćeni i divlji slobodnog srca.

Svako iskreno djelo koje želi prekinuti izolaciju je istovremeno i napad na sve one koje žele urušiti naše snove. Zato koristimo priliku da pošaljemo topli zagrljaj, ogroman i poticajan, drugarici Tamari Sol Vergara, zbog tvoje snage i uvjerenja ratnice, kao i njenoj obitelji koju su nedavno odvratni tamničari šikanirali, zlorabeći svoju moć.

Drugu Gabrielu Pombo da Silvi koji je nedavno stavljen u izolaciju i koji nakon toliko godina i dalje čvrsto drži svoje dostojanstvo.

Želimo poslati i naše ohrabrenje brazilskim drugovima, vama koji dan za danom pružate otpor i niste ostali nijemi tokom Svjetskog Kupa, i koji se odupirete velikoj represiji, deložacijama i ubojstvima koje sprovode represivne snage države. Još se jednom kriminalizaciju nastoji pritajiti cirkusom nogometa, pokušavajući natjecanjem odvratiti pažnju od pravih problema s kojima se moramo svakodnevno suočavati na različitim područjima teritorija; naše ohrabrenje i suučesništvo hrabrim domorodačkim i ne-domorodačkim ratnicima koji se sukobljavaju licem u lice sa moći.

Podsjećamo i da su protekle dvije godine od progona slobodarskog anarhističkog pokreta u bolivijskoj državi, a dvije godine nisu izolirane i neosporno je preispitati činjenice i postupke mnogih na tim prostorima.

Kroz ove dvije godine prisustvovali smo različitim postupcima i zato smo nastavili jačati našu borbu. Mislimo da vrijedi sjetiti se kukavičnih postupaka mnogih likova iz tog kraja (o kojima se može čitati u izjavama istih i u izjavama koje su same organizacije i pojedinci objavili; savjetujemo tekst koji su objavili drugovi iz tog kraja "između ruševina i Fantomasa"), koje navodimo:

- Platformisti iz O.A.R.S.-a i Red Verde, posebice: Renatto Vicentti, Victor Hugo Gironda, optuženi i uhapšeni 29. maja, i koji su odmah odlučili surađivati sa represivnim snagama pružajući im imena, adrese i ostalo. Nadodajemo i da su te dvije osobe prve otpuštene u kućni pritvor (ako se tako uopće može zvati), a zatim na slobodu. Bez ijednog ročišta.

- Jeffer Vicetti i Omar Luna, također članovi O.A.R.S.-a, i pokret Skinhead, koji su kasnije policiji pružili druge informacije, i odigrali njenu istu ulogu.

- Nina Mancilla, optužena i uhapšena 29. maja; mada je u početku bila snažna i odlučna, ipak je pružila pomoć u hapšenju drugih drugova, pružajući adrese, imena, podatke, pokrenuvši gonjenje protiv drugova u bijegu.

- Virginia Ayllon i Paola Stensoro: osobe koje su godinama bile u slobodarskom bolivijskom pokretu, ali nisu oklijevale da pokrenu lov na vještice protiv svih onih koje su smatrale krivima, navodeći i imena njima bliskih osoba, često koristeći se društvenim mrežama za svoj lov.

- Mioshiro Mayron (Krudo), optužen i uhapšen 29. maja, u početku otporan, da bi zatim počinio niz teških grešaka, zbog kojih mu nismo pružili solidarnost, a čitajući ponovno njegovu izjavu i dalje mislimo isto; smatramo da će se podlost nastaviti i u budućnosti ako se to ostavi po strani.

Znamo da je situacija u zatvorima za drugove teška, ali trebamo iskazati našu iskrenost te iskrenu i konkretnu podršku. Da je Mayron bio iskren iz početka vjerujemo da bi stvari bile krenule drugim putem. Pozivamo na čitanje njegovih izjava kronološkim redom, za bolje čitanje i kritiku.

Zato smo odlučili da podijelimo ove riječi rođene u našim srcima i u našim granicama, mislimo da je potrebno pozvati na solidarnost s našim zatvorenicima u ratu diljem svijeta, i na kritiku i samokritiku postupaka koji se ne bi smjeli ponoviti, te se zato moramo pripremiti da ne počinimo iste greške i da ne padnemo kao oni.

Prevara, podlost, potkazivanje, ne mogu pronaći mjesto u našim sredinama, i moraju ostati daleko od naših autonomnih individualnosti, zato je potrebno da ih napadnemo, raspravimo, izbacimo i eliminiramo, kako se ne bi ponovili. Ignorirati takve postupke znači podržati ih.

Šaljemo naše suučesništvo i naš slobodan i divlji zagrljaj drugu Henryju Zegarrundu ratniku koji je kroz čitavo ovo razdoblje ostao dostojanstven i ustrajan; prisustvujemo stalnim, smiješnim, odgađanjem ročišta bolivijske države; nadamo se da ćemo si ubrzo pružiti ruke. Pozdravi, druže!

Šaljemo ljubavi i zagrljaje našim nepokorenim drugovima i ratnicima: Hans Niemeyer, Illya Romanov, Monica i Rodrigo (drugo ime Francisca Solara, nap.prev.), Marco Camenish, Alfonso Alvial, Hermes Gonzalez, Juan Aliste Vega, Freddy i Marcelo; i svim zatvorenicima i ilegalcima koji se bore širom svijeta, svatko od vas je uvijek dio svakog našeg pobunjeničkog koraka, svakog naše osmijeha suučesništva, svakog naše napada koji poduzimamo kao i oni! Mauricio Morales e Sebastian Oversluij!

<strong>Za slobodu naših drugova u ratu!

Protiv potkazivanja anarhistička solidarnost!</strong>

Posljednja noć juna 2014.

Célula Individualista de la Noche

Izvor: Instinto Salvaje via RadioAzione