Titolo: ČEŠKA: IZJAVE O PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI ZA DJELA NOVE URBANE "MREŽE REVOLUCIONARNIH ĆELIJA"
w-1-wp-132-import-1.png

IZJAVA O PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI ZA NAPAD NA POLICIJSKO VOZILO U PRAGU

13. februara 2014. u Pragu je molotovom napadnuto policijsko vozilo u ulici Hostivařská. Za napad je odgovornost preuzela Crna Brigada, autonomna mreža revolucionarnih ćelija, a pogodio je zaštitnike kapitalističkog sistema. Istovremeno bio je to čin solidarnosti sa žrtvama policijske represije, u ovom slučaju sa deložiranima iz skvota Neklanka, 7. februara 2014., i sa svima koji se suočavaju sa sudskim procesom nakon hapšenja tokom deložacije i obrane skvota.

Ne iznenađuje nas što smo dugo čekali na odgovor naših neprijatelja, kao prilikom napada na policijsko vozilo u Janovu, događaj ukratko spomenut u Izvješću sveobuhvatne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova. Ne očekujemo da će poruku naših djela širiti neprijatelj, a činjenica da se gotovo prešutno prešlo preko događaja ne znači da je sadržaj naših djela prestao postojati. Mi imamo naše vlastite kanale i namjeravamo ih koristiti da bi objasnili naša djela.

Ovaj put smo napali zato što ne želimo pasivno stajati dok panduri ljudima oduzimaju domove, mi nećemo zatvarati oči dok se osobe izbacuju na ulicu usred niskih temperatura. Žestoko napadamo zato što ne prihvaćamo pravo buržoazije da nenaseljene kuće nepotrebno degradira i ruši, kako ne bi mogle poslužiti stanovnicima.

U potpunosti podržavamo skvotiranje kao dio revolucionarne prakse, kao praktičnu eksproprijaciju, sprečavajući iskorištavanje kuća za akumulaciju profita, na štetu javnosti. Umjesto da se pretvore u izvor koji će zadovoljiti ljudske potrebe.

Iskazati podršku skvotovima obično znači suočiti se s policijskim napadima i provokacijama, kao u slučaju deložacije Neklanke. Oni koji su odbili da prihvate policijsku agresiju su uhapšeni, a dvoje je poslano na sud. Nije važno da li su počinili kazneno djelo za koje su optuženi ili se pak radi o policijskoj fabrikaciji. Dvije osobe su optužene i primorane na suđenje zato što su štitili ljudsko dostojanstvo i skvotiranje. Nama je to dovoljan razlog da budemo solidarni s njima i da ih podržimo.

Iz naših je akcija jasno da ne namjeravamo izražavati solidarnost u sudnicama, gdje neprijatelj dominira. Mi sasvim dobro razumijemo da je sudnica jedno od tijela moći koji potpomaže funkcioniranje kapitalizma. Zato, kad spominjemo solidarnost ne odnosimo se na ponizno moljenje sudaca da nas shvate, pod solidarnošću podrazumijevamo konflikt s uzročnicima ugnjetavanja i suprotstavljanje njihovim strukturama. Februara 2014. napali smo policiju, idući put će to moći biti bilo koja institucija ili osoba koja štiti kapitalistički sistem.

<strong>Odbijamo da se pokorimo nedostojanstvenim uvjetima sistema.

Mi tražimo njegovo uništenje, zato ćemo nastaviti borbu!</strong>

Černá brigáda – Síť revolučních buněk (ČB – SRB) - April 2014.

IZJAVA: SABOTAŽA IZGRADNJE LUKSUZNE STANARSKE ZGRADE U PRAGU

Ujutro 1. maja 2014. revolucionarna ćelija je sabotirala izgradnju luksuzne stanarske zgrade u Pragu. Ova djela su dio napada na aparate moći i izrabljivanja. Za nas to predstavlja i iskrenu kritiku - upućenu našim redovima. Kritika, koja se ne ograničava na riječi, djelima koja ocrtavaju moguće alternative.

Anarhistički pokret je prečesto usredotočen na predvidljive, jednostavne aktivnosti bez subverzivnog sadržaja, a dobar primjer je tradicionalna prvomajska povorka u zemlji. Takva događanja se organiziraju tako da neprijatelju pružaju informacije o vremenu i mjestu naših poteza. Isključujući mogućnost korištenja moćnog oružja iznenađenja. To dozvoljava represivnim snagama da se mobiliziraju i osiguraju da djelo ne prekorači umjerene okvire. Svaka tendencija prema subverzivnom djelu biva ukroćena ili spriječena kroz ograničenja i kontrolu naših poteza.

Ovaj put smo prevarili državu i institucije. Oni se obično organiziraju logikom i sredstvima za nadzor vremena i mjesta naših poteza, metoda i sadržaja naših aktivnosti, i prethodnim poznavanjem odabranih meta. Napali smo bez obavijesti. Element iznenađenja nam je dozvolio da se sigurno povučemo prije nego što je neprijatelj mogao mobilizirati svoje represivne snage. Oni nisu znali kada i gdje doći, zbog čega se nisu mogli uspješno pripremiti. Njima zasigurno materijalna šteta ne predstavlja najveći problem, već neobičan način na koji su te aktivnosti izvedene. Shvatili su da svatko može izvesti takva djela s minimalnim sredstvima. Organizirani prosvjed s tisućama osoba može se lako nadzirati i pacificirati, za razliku od manjih djela sabotaže koja se mogu nekontrolirano širiti i narušiti postojeći sistem.

Borba nije samo pitanje metoda, već i odabir odgovarajuće mete za napad. Ovaj put je akcija revolucionarne ćelije naciljala izgradnju luksuznih stambenih zgrada u Pragu, i neprekidni porast gentrifikacije Praga. Oštećivanje fasade je napad na tržišne interese planera i na neprekidno uništavanje grada u korist kapitalističke klase. Javni prostori se smanjuju centimetar za centimetrom, umjesto da služe interesu stanovnika nestaju pod gradilištima. Dok je podstanarska renta u stalnom porastu i sve više ljudi je primorano da živi na ulici, luksuzni stanovi i uredi stalno niču za imućne.

Mreža revolucionarnih ćelija je ponovno napala. Naša borba nije ni blizu kraju. Slijedit će nova djela pobune, blokadama, oštećenjima ili uništavanjem sredstava ugnjetavanja i izrabljivanja. Sistem protiv kojeg se borimo opstaje zahvaljujući pasivnosti i tišini. Odlučili smo da iskoračimo iz konformizma mase čija tišina održava status quo.

Naš put ide smjerom otpora i svaki naš korak remeti kapitalističku normalnost. Naša ambicija nije moć, naš cilj je uništiti moć, jednom i zauvijek.

Síť revolučních buněk (ČB – SRB) – 01.05.2014.

NAPAD NA SISTEM VIDEONADZORA I NAPLATNU KUĆICU

Nadahnulo nas je nekoliko izjava koje su nedavno potresli reformistički stereotipni anarhistički pokret. Nadodajemo iduću Mreži Revolucionarnih Ćelija. Najprije smo napali sistem videonadzora. Prouzročili smo materijalnu štetu strukturama i biznisu koji zarađuje na madgledanju osoba. Pored toga, smatramo da se videonadzor koristi kao alibi protiv direktne akcije. Kamere nisu svemoćne.

Slogan našeg doba je neprekidni pokret. Taj napor za izgradnju apsolutne fluidnosti i mobilnosti svega iziskuje stalno nadgledanje. Svi pokreti se nadziru, prate i snimaju. Na stotine tisuća nadzornih kamera koje stalno stražare nad našim životima podsjećaju nas da se "pošteni građanin" nema čega plašiti, nadasve oni brojni otuđeni koji suglasno spuštaju glave. No ipak nisu svi spremni jednostavno preživljavati i spustiti glavu pred zakonom, neki od nas radije slušaju glas svojeg srca, koje nosi plamen anarhije. Neki od nas uzimaju plamen iz svog srca i materijaliziraju ga u zapaljivu bombu postavljenu u naplatne kućice na autoputu kraj grada Zlina. Na par trenutaka, u noći 8. maja 2014., noć je zasjala pepelom naših neprijatelja.

Prošireniji i snažniji, prerastamo u beskrajno šireću mrežu revolucionarnih ćelija.

Síť revolučních buněk - 8.5.2014

IZJAVA: NAPAD POŽAROM NA DD TECHNIK LTD.

Uništili smo pandure koji su se učoporili u našim glavama kad smo se prešli ogradu stražara kapitalizma, nepokolebljivom odlučnošću da promičemo ujedinjenu borbu revolucionarnih mreža ćelija. U subotu 24. maja 2014., na praškim ulicama, neočekivano smo posjetili kompaniju DD Technik Ltd. koja se obogaćuje prodajom videokamera i drugih instrumenata nadzora. Na pragu smo im ostavili usijanu poruku, plamen, dim i pepeo su sami govorili: oni koji se neće pokoriti kontroli, odupiru se i neće dozvoliti da mirno spavate.

Na tisuće videokamera prati naše korake, neskriveni nadzor tjera nas da koračamo kao kapitalisti i političari na vlasti. Svrha videa je uhvatiti sve koji ne žele surađivati. U takvim uvjetima mnogi vjeruju da je zbog videonadzora nezamislivo pružati otpor ugnjetavanju. Mi pobijamo taj mit! Otpor je moguć, čak u centru grada gdje gomila videokamera prati svaki naš pokret. Što se tiče lokacije odabranih meta, bio je to pažljivo planirani napad da bi se oštetila samo vanjska strana zgrade. Cilj je bio prouzročiti maksimalnu materijalnu štetu neprijatelju. Željeli smo i dokazati da je otpor na takvom području moguć. Uspjeli smo!

Napad požarom počinjen je namjerno na dan izbora za Europski parlament, u vrijeme kada se radničkoj klasi obećava sloboda i parlamentarna demokracija. Direktnom akcijom željeli smo vas podsjetiti da se proletarijat mora boriti za slobodu bez glasačkih kutija, izabirući mnogo više od tih parlamentarnih političara. Ne mislimo da je ovaj mali čin prkosa sam po sebi dovoljan da probudi uspavane mase, ali štogod da se desilo, može malo ohrabriti one koji su već spavali i do sada se nisu borili.

Čitajući izjavu SRB od 1. maja 2014. jedna vrlo važna točka zaglavila se u našim mislima, da je snaga otpora neobuzdana.

Neka se borba Revolucionarnih Ćelija neobuzdano širi kao što se širi kaplja ulja u vodi.

SÍŤ REVOLUČNÍCH BUNĚK - 24.05.2014.

Izvor: Jailbraking via 325