Titolo: Porto Alegre [Brazil]: Biblioteka Kaos pred deložacijom (04.08.2016.)
Sottotitolo: Poziv na otpor
p-a-porto-alegre-brazil-biblioteka-kaos-pred-deloz-1.jpg

Zdravo drugovi i prijatelji.

Projekti koji su izgrađeni na poziciji sukoba i neprijateljstva putuju vodama neprekidne promjene i izmjene.

Od samog početka Biblioteke Kaos znali smo da kada okupiraš prostor odabireš i tu mogućnost.

Prije par dana došli su na naša vrata s nalogom za deložaciju zgrade u kojoj živimo i u kojoj imamo knjižnicu, prirodnu ljekarnu i brojne druge aktivnosti na kojima se susrećemo i zajedno stvaramo zavjere. Deložacija je određena za 4. august, sa sudskim nalogom koji ovlašćuje policiju za učinkovitu reintegraciju vlasništva.

Ove su godine deložirana dva skvota – Semente i Kuna, drugi su rođeni, a neki su se pak oduprli deložacijama različitim strategijama. Kontekst sve više i više guši skvotiranje, no to istovremeno znači – kao što je izjavio drug iz skvota Nadir, da skvotiranje predstavlja prijetnju prevladavajućem poretku.

Nećemo ulaziti u nikakve legalne pregovore. Za nas je skvot bio, i još je, dio političkog stava predloženog za ovaj prostor, zato ćemo taj stav i zadržati. Smatramo da je skvotiranje način djelovanja protiv kapitalizma i dominacije, stoga legaliziranje subverzivnog djelovanja neće biti naš odgovor. Isto tako, nećemo koristiti ni kamion, ni radnike ni alat koji će nam, po njihovim riječima, dozvoliti. Ruke naših tlačitelja neće pisati naše sudbine.

U četvrtak ujutro, 4. augusta, u osam sati bit ćemo ovdje, spremni na sukob. Nećemo napustiti knjižnicu prije tog dana. Branit ćemo Kaos, naš prostor za širenje anarhije.

Pozivamo sve koji se bore protiv vlasti i osjećaju afinitet prema našem prostoru da pruže snage prostoru i da nas podrže svojim prisustvom na ulicama.

Kada je skvotiranje u sukobu, jedini odgovor je... sučeljavanje!

Svaka deložacije, novi skvot!

Okupiraj i pruži otpor!

Biblioteca Kaos