Titolo: Basel [Švicarska]: Hapšenja i pretresi zbog prosvjeda (24.06.2016.)
Origine: http://actforfree.nostate.net/?p=24511
b-s-basel-svicarska-hapsenja-i-pretresi-zbog-prosv-1.jpg

U petak 24. juna 2016. odvio se mali, ali divlji prosvjed protiv rasizma, represije i đentrifikacije u Baselu (Švicarska), tokom kojeg su napadnute razne zgrade i policija. Kriminalni sud, privatna zaštitarska tvrtka, ured desničarske stranke SVP i osiguravajuće društvo neki su od meta napada. 14 osoba je nakon toga uhapšeno, optuženo za sudjelovanje. 2 osobe su ranjene tokom hapšenja.

U početku su optuženi za ometanje mira, nanošenje štete, nasilje i prijetnje predstavnicima vlasti i reda, te za napad.

Tog vikenda razni su domovi pretreseni diljem Šviarske, u kontekstu tog istog slučaja.

7 osoba je otpušteno u nedjelju 26. juna, dok je ostalih sedam osuđeno na 2 do 6 tjedana istražnog zatvora. Neki od zatvorenika bili bi već otpušteni da nisu osuđeni na duži pritvor, dok drugi mogu očekivati i duže zatočeništvo.

Izjava s prosvjeda kaže "dođimo i organizirajmo se kako bi slomili kavez i pobjegli kroz rešetke koje sadrže različite oblike prisile i represije, te otvorili nove putove u budućnosti."

Još iz izjave, "Da li su oni bili na prosvjedu ili nisu, da li su napali policiju ili nisu, solidarni smo sa svim zatvorenicima i želimo im mnogo snage i sposobnosti da ustraju. Čak i kada vas pokušavaju izolirati - niste sami!"

Država i njeni panduri, sudovi i zatvorski čuvari misle da će nas represija zaustaviti i uništiti našu želju, ali ona nam daje samo više razloga da ustrajemo. Naša solidarnost svima koji, van ili unutar zatvora, se bore protiv postojećeg poretka.

Šaljemo naše pozdrave svima koji pružaju otpor za Rigaer94 u Berlinu. Vaša djela i solidarnost također griju naša srca! Napad na policijsku stanicu u Zurichu, 27. jula, također je izmamio osmjehe na naša lica.