z-k-zatvor-korydallos-atena-grcka-clanovi-zvc-osud-1.jpg

Zatvor Korydallos – Atena [Grčka]: Članovi anarhističke grupe urbane gerila ZVĆ osuđeni na po 115 godina zatvora (08.07.2016.)

8. jula 2016. sud u zatvoru Korydallos – na čelu sa specijalnom sutkinjom Aisiminom Yfanti – osudio je sve članove anarhističke revolucionarne organizacije Zavjera Vatrenih Ćelija optužene za postavljanje eksplozivne naprave u poreznu upravu četvrti Koridallos, za slanje paketa bombe policijskoj upravi u Iteji (kao osveta za ubojstvo zatvorenika Ilira Karelija, koje su počinili zatvorski stražari), za slanje pisma bombe na adresu Dimitrisa Mokkasa (specijalnom žalbenom sucu za terorizam), za planiranje oružanog bijega iz zatvora Koridallos (nazvan „Gorgopotamos projekt”) i posjedovanje vatrenog oružja, eksploziva i antitenkovskih RPG-a [protuoklopni ručni raketni bacač, nap.prev.], u svrhu „remećenja društvenog, ekonomskog i političkog života zemlje”. K tome, u vezi tih optužbi, osuđeni su i za „vođenje terorističke organizacije” te za poticanje („moralno poticanje”) na četiri pokušaja ubojstva.

Tokom izricanja presude bili su prisutni brojni drugovi solidarni s anarhistima i dostojanstvenim pojedincima su-optuženima u suđenju za bijeg ZVĆ. Osim njih, bili su prisutni i brojni policajci (uključujući i interventnu jedinicu).

ZVĆ članovi: Desetori anarhističkih zatvorenika iz ZVĆ, Gerasimos Tsakalos, Christos Tsakalos, Giorgos Polidoros, Olga Ekonomidou, Theofilos Mavropoulos, Panagiotis Argirou, Giorgos Nikolopoulos, Michalis Nikolopoulos, Damiano Bolano, Haris Hadjimihelakis osuđeni su na 115 godina zatvora svaki.

Drugarica Angeliki Spyropoulou: Anarhistička zatvorenica Angeliki Spyropolou osuđena je na 28 godina zatvora.

Članovi obitelji ZVĆ: Athena Tsakalou (majka članova ZVĆ, Gerasimosa Tsakalosa i Christosa Tsakalosa) i Evi Statiri (partnerica Gerasimosa Tsakalosa) odriješene su optužbi po mišljenju većine (umjesto jednoglasne odluke).

No, Christos Polidoros (brat ZVĆ člana Giorgosa Polidorosa) proglašen je krivim za „članstvo u terorističkoj organizaciji Zavjera Vatrenih Ćelija” i osuđen na 6 godina uvjetne kazne.

Ostale zatvorske kazne i par odriješenja: Christos Rodopoulos (po vlastima zvan „Iasonas”), koji je odbio sve optužbe, osuđen je na 75 godina zatvora.

Cristodoulos Xiros (već osuđivan član [komunističke grupe urbane gerile, nap.prev.] 17N) osuđen je na 65 godina zatvora.

Četiri okrivljenika proglašena su krivima za navodno članstvo u organizaciji i osuđeni na 27–28 godina zatvora svaki.

Fabio Dusko osuđen je na 8 godina zatvora.

Četiri okrivljenika su odriješena optužbi za članstvo u organizaciji, ali osuđeni su na 6 godina uvjetne kazne.

Dva okrivljenika proglašena su krivima samo za prekršaje.

Dva okrivljenika nisu proglašena krivima.

P.S. Više informacija o ubojstvu zatvorenika Ilira Karelija actforfree.nostate.net