Titolo: ČEŠKA: ANARHIST LUKAŠ BORL POD POLICIJSKOM ISTRAGOM
w-6-wp-666-import-1.png

24. oktobra 2015. objavljen je jedan moj tekst na web-siteu Association of Alerta, u kojem sam iznio slutnje oko mojeg budućeg hapšenja i zatvaranja. Te su slutnje postale razlog mog nestanka iz perspektive državne moći. U manje od mjesec dana moje su sumnje potvrđene. 12. novembra 2015., po riječima policijskog web-sitea, potvrđeno je da me traže, kao što možete vidjeti ovdje: Češka policija.

Iz carstva pretpostavki prešli smo, dakle, u carstvo činjenica. Sada je potvrđeno da sam pod policijskom istragom. Ne znam što bi to točno za mene trebalo značiti i što će se desiti. Ne znam za što sam optužen. No, siguran sam da dok uživam u mojoj slobodi, policija bi me radije vidjela zaključanog u kavez, koji nazivaju zatvor.

Unatoč činjenici što moji neprijatelji misle da se sakrivam u nekoj rupi, to zasigurno nije tako. Slobodno se krećem raznim zemljama i gradovima. Svjestan sam rizika kojima se izlažem. No, ne mogu biti siguran da su i svi drugi svjesni tih rizika. Zato, molim vas, poštujte slijedeće:

Ako ste me vidjeli. Nije bitno tko, gdje i kada. Pravite se da me niste vidjeli i nemojte ni čak pričati o tome. Ikada! Ako pričate s nekim tko kaže da me vidio, pokušajte ga uvjeriti da ne priča o tome. Ali, nemojte to činiti putem telefona ili interneta.

Ako ne bi poštovali taj zahtjev, bilo bi vrlo neodgovorno s vaše strane i moglo bi dovesti do vrlo tragičnih posljedica. U najgorem slučaju moglo bi se smatrati jednim neprihvatljivim doušništvom.

<strong>

Opasan i naoružan</strong>

Na policijskoj web-stranici, kraj moj slike i rubrike "opasan" i "naoružan" stoji "DA". I moram to još jednom ponoviti. Da, opasan sam i naoružan!

Opasan sam! Predstavljam sigurnosni rizik za stabilnost kapitalizma. Sistem koji omogućava ekstremno blagostanje manjini, povlastice i moć, dok je većina osuđena da živi u siromaštvu i socijalnoj nesigurnosti. Da živi u uvjetovanom prihvaćanju izrabljivanja i represije, kroz birokratsko i političko upravljanje bijedom. Opasan sam za kapitalizam i države koje jamče njegov opstanak. Opasan sam jer sudjelujem u borbi s onima koji žele privesti kraju kapitalizam i državu. Iz policijske perspektive opasan sam zato što odbijam da se prilagodim uvjetima izrabljivanja i zato što ohrabrujem druge da se pobune. Opasan sam zato što umjesto da živim na koljenima, radije hodam uspravno. S one strane zakona, ponosno. Dostojanstvom bića koje preferira radosnu logiku borbe i odbacuje mentalitet pristanka.

Naoružan sam! Naoružan sam solidarnošću, željom za slobodom, hrabrošću i drugim oružjem. Ne oklijevam upotrijebiti takvo oružje kako bih zaštitio moje i tuđe interese, osoba koje su kao ja nepovlašćene, koje kapitalizam drži u bijedi, izrabljuje, muči i ubija. Policija bi me vrlo rado vidjela razoružanog. Drugim riječima: bez solidarnosti, prilagođenog, rezigniranog i paraliziranog od straha. U krivu su. Ja sam u prednosti. Naoružan sam, stoga, pružam podršku, optimističan sam i oslobođen straha.

Još imam snage, još sam nesalomljiv. Crpim energiju iz solidarnosti drugih anarhista, iz različitih krajeva svijeta. Istim entuzijazmom, i pokušavam da im budem podrška. Pružajući i pomažući. Energija, motivacija i snaga. Nisam sam, ni oni nisu sami. I to me održava na životu. I to nam omogućuje da kročimo naprijed.

<em>

Lukáš Borl – februar 2016.</em>

<em>Lažni facebookov profil "Lukáš Borl": Nedavno je zamijećen facebookov profil imenom Lukáš Borl, kojim netko nastoji upravljati. Pozor, taj profil ne pripada meni. Očigledno se radi o pokušaju dobivanja osjetljivih informacija o meni i drugim osobama. Nisam nikada imao osobni profil na Facebooku, niti to želim. Trenutno nemam čak ni mobitel, niti internet vezu, preko kojih bi me mogli kontaktirati. Ako netko tvrdi suprotno, ne vjerujte im. Ne šaljite im informacije i ne komunicirajte s njima. Tko to ne poštuje, ne samo da predstavlja prijetnju meni, već i samom sebi.

Za izradu lažnog facebookovog profila "Lukáš Borl" odgovorna je policija ili netko kome smetam. Imam mnogo neprijatelja, ne samo među policijom, nego i kapitalistima, desničarima. Naravno, to je sve iz očaja što sam još uvijek aktivni dio anarhističkog pokreta koji organizira otpor protiv njih. Stoga ni ne čudi što se netko od njih, iz očaja, odlučio na ovaj korak, jer me oponaša samo imenom.

Budimo oprezni, ne smijemo zagristi na mamac neprijatelja. No, takvi nam mamci šalju dobar signal. Oni nas se plaše. Žele nas uništiti zato što želimo uništiti njihov svijet izrabljivanja i ugnjetavanja.</em>

Izvor: Jailbreaking