Titolo: GRČKA: EVI STATIRI, U ŠTRAJKU GLAĐU OD 14.09., HOSPITALIZIRANA
w-5-wp-556-import-1.png

IZJAVA EVI STATIRI NA 15. DAN ŠTRAJKA GLAĐU

U nedjelju noć, u 2 sata, odvedena sam su zatvorsku bolnicu zbog hipoglikemijskog šoka. Liječnici su tu ustanovili da je nužan premještaj u vanjsku bolnicu. Odvedena sam natrag u zatvor i kasnije, ujutro, nakon pregleda doktora Sakke i Kosmopouloua, zatvorski su liječnici zatražili moj hitni premještaj u vanjsku bolnicu. Tog sam popodneva odvedena u Opću bolnicu Nikaia, gdje sam odbila primanje svake tekućine osim fiziološke otopine, pošto je liječnike zabrinuo vrlo niski tlak. Danas, u ponedjeljak 28.09., prekinula sam primanje fiziološke otopine.

Istovremeno dok na tisuće osoba odlazi na posao, na tisuće učenika u škole i studenata na fakultete, na tisuće njih živi u slijepoj ulici ekonomske tiranije i život teče dalje kao uvijek, ja nastavljam moj štrajk glađu protiv baršunastog fašizma demokracije, koji zatvara ljude samo zato što su članovi obitelji političkih zatvorenika, i zato što se opiru strahu, ugnjetavanju i izrabljivanju.

Zahtjev za otpuštanjem predala sam prije dvadeset dana sudskom vijeću koje će morati odlučiti da li jedan ljudski život vrijedi manje od održavanja lažnih optužbi koje su u službi planova i interesa moćnika.

<em>Klepsidra otječe...

Sistem koji prisiljava osobe da izlažu riziku svoje živote putem štrajka da bi dosegli slobodu, osuđen je na propast...

Borba se nastavlja...</em>

<strong><em>Evi Statiri, 15. dan štrajka glađu,

Opća bolnica Nikaia, zatvorski odjel</em></strong>

Izvor: Act For Freedom Now

SOLIDARNOST ZATVORENIKA S EVI STATIRI S A-ODJELA ZATVORA KORYDALLOS

25.09.2015. Zatvorenici s A-odjela zatvora Korydallos zadržali su se u dvorištu sat vremena duže od dozvoljenog kako bi iskazali solidarnost Evi Statiri, u štrajku glađu od 14. septembra, na ženskom odjelu zatvora Korydallos. Slogani solidarnosti s Evi izvikivani su stražarima i ispisani na zidovima dvorišta crvenom bojom. Zatvorenici su objavili i jednu izjavu, objašnjavajući svoju aktivnost, iz koje prenosimo odlomak:

"Rekli smo da ćemo se mobilizirati ako se nepravda nanesena voljenim osobama naših drugova nastavi - nećemo stati na ovome. Nastavit ćemo podržavati Evi na svaki mogući način za nas zatvorenike. Kako dani prolaze te i dalje gledamo kako se sistem igra životom naše drugarice Evi Statiri, naše strpljene istječe. Ministarstvo mora napokon preuzeti odgovornost za svoju torturu i barbarstvo, i osloboditi Evi Statiri te povući status egzila protiv Athene Tsakalou."

SOLIDARNOST ZATVORENIKA S EVI STATIRI IZ ZATVORA DOMOKOS I TRIKALA

Od 14. septembra naša zatvorena drugarica Evi Statiri štrajka glađu zahtijevajući neposredno otpuštanje.

Evi se nalazi u zatvoru bez ijednog inkriminirajućeg dokaza koji bi podržao smiješnu optužbu podignutu protiv nje.

Pravi razlog tog progona leži u činjenici da je ona izabrala biti partnerica jednog od naših drugova zatvorenika i člana ZVĆ, Gerasimosa tsakalosa.

Napad na članove obitelji je osvetnički čin moći koji cilja na pokoravanje i emocionalno ucjenjivanje zatvorenika koji se i dalje opiru te predstavljaju opasnost za uredno funkcioniranje zatvora.

Amandman koji je usvojio bivši ministar pravosuđa, Nikos Paraskevopoulos, pokazao se kao komad papira kojem je jedini cilj bio izigrati štrajkaše glađu koji su dosegli rub smrti. Nakon brojnih mjeseci i dalje se, provokativno, ne primjenjuje.

Borba za prekid inkriminiranja članova obitelji i partnera zatvorenika je zajednička borba koja se tiče svih zatvorenika. Zato smo danas, da bi iskazali solidarnost Evi Statiri, odbili ući u naše ćelije u podne.

Sloboda za Evi Statiri

Zatvorenici iz zatvora Domokos i Trikala

Napomena: sličnu podnevnu mobilizaciju pokrenuli su i zatvorenici odjela A i D zatvora Korydallos.

Izvor: Act For Freedom Now