Titolo: SANTIAGO [ČILE]: PISMO PAZ I CHRYSTAL
w-5-wp-50-import-1.png

Napomena RadioAzione: Drugarice Chrystal i Paz uhapšene su 29. marta 2014. u Victoriji na Dan mladog borca; obije se nalaze u pritvoru u zatvoru San Miguel.

U noći 29. marta na Dan mladog borca [neslužbeni dan u spomen na braću Vergara Toledo, ubijene 1985. za vrijeme Pinochetove diktature, nap.prev.] u Victoriji su uhapšene četiri osobe.

Među njima, nas dvije. Nakon hapšenja odveli su nas u 51. policijsku stanicu gradske općine PAC, a troje nas su brutalno pretukli i prije dolaska u istu. Zato smo premještene zajedno s Javierom, koji je zadobio višestruke frakture lubanje. Chrystal su nanešene rane na nogama i na leđima, a Paz su slomljeni nos i zubi.

Nakon mnogobrojnih prijetnji i mučenja poslani smo, idući dan, na sud San Miguel, gdje su nam formalizirali optužbe na temelju antiterorističkog zakona i pritvor za nas četvero.

Nakon tri tjedna zatvora, odvojene u ženskom zatvoru San Miguel, danas, radosne što smo ponovno zajedno u istom krilu, pišemo ovu izjavu da bi se zahvalile i izvijestile o našoj situaciji i o onome što se desilo u ovo posljednje vrijeme. Na ovom teškom i dugom putu beskrajno zahvaljujemo na svakoj gesti upućenoj našim obiteljima i nama. Sva solidarnost koju smo dobile bila je ključna, u ovom tako hladnom i mračnom mjestu.

Poznajemo i svjesni smo Miguelove odluke, ali nimalo nas ne zanima ni on ni način na koji se suočio s ovom situacijom, kao što sasvim dobro znamo da nas neprekidna podrška i aktivna solidarnost koju smo dobile drže zajedno. Nismo nikada ni zamislile koliko su bitni drugovi u ovakvim trenucima, zato što drugarstvo i odlučnost nisu sinonimi za terorizam.

U potpunosti cijenimo sva djela ljubavi koja su nam iskazana.

Mi ćemo biti ujedinjeni i visoke glave u očekivanju povratka na našu slobodu, koju želimo podijeliti sa svima vama.

Paz i Chrystal

Odjel 5, San Miguel

16. april 2014.

Izvor: Rojo Scuro via RadioAzione