Titolo: GRČKA: PISMO ZATVORENIH ANARHISTA, M.NIKOLOPOULOSA i D.BOLANA, ČLANOVA ZVĆ
w-4-wp-428-import-1.png

U četvrtak 25. marta, na 24. dan našeg štrajka glađu, kada se već naše fizičko i zdravstveno stanje pogoršalo, hitno smo premješteni u bolnicu Evaggelismos. Tamo smo, od prvih pretraga, od patološke ambulante i potpune njege bolničkih liječnika, bili "isporučeni" vanjskom strazaru zatvora Korydallos. I tamo je, sa šefom smjene (detelji će biti objavljeni kasnije) započeo niz ometanja koje su trebale na nas imati psihološki efekt i poniziti našu osobnost. Ali, uzaludno, naravno.

Priča započinje u trenutku kada su nas članovi obitelji došli posjetiti na par minuta i kada im je to zabranjeno. Trebamo napomenuti da je već postojala dozvola vijeća i pravosudnih zatvorskih vlasti koja odobrava redovite svakodnevne posjete naše obitelji i naših liječnika, nama kao pacijentima.

Naravno, to je bio samo početak.

Zatim smo zatražili bocu vode iz menze, koju su nam odbili dati. Ovo je, koliko god tragično moglo zvučati, istinito. Posljedni nadrealizam. Paranoja je bila očita čak iz njegovog odgovora: "Vodu ne, možda šalicu kave". Takva paranoja da smo čak i mi ostali zaprepašteni. I šlag na kraju. Dok smo čekali na neke pretrage, kada su liječnici došli po nas da nas odvedu na radiologiju, vidjeli smo šefa vanjske smjene kako nam dovozi kolica za koja nas je želio svezati! Rekli smo mu da možemo otići hodajući, normalno, s lisicama, kako smo i došli. Smjesta nam je odgovorio, zapovjednički, da u lisicama možemo samo s rukama na leđima (osobama koje su u štrajku glađu 24 dana!) ili svezani za kolica. Kad smo mu jasno napomenuli da tako ne može i da smo u 24. danu štrajka glađu, te da je neprihvatljivo da nam sveže ruke iza leđa, obratio se liječniku i rekao "ne žele na pregled". Odgovorili smo liječniku da jasno želimo ići na pregled, ali i da želimo da nas odvedu na "ljudski način", s lisicama ispred. Na što je on brzo dodao "vi niste ljudi, vi ste zatvorenici". I tu je pređena granica te smo ga verbalno napali i izvrijeđali, a on se okrenuo i udaljavajući liječnike ponavljajući "oni ne žele na pregled".

Ova specifična vijest nije "beskorisna žalopojka", nego obavijest o incidentu koji se ovdje odvio. Odgovor svih nas, svih ljudi u borbi, neće biti pravne prirode nego anarhističko djelovanje kroz "sferu" anarhističke borbe. Zato, kao što smo rekli, prvom prilikom objavit ćemo detalje o identitetu ovog napasnika.

Sve do pobjede

<em><strong>Michalis Nikolopoulos

Damianos Bolano,

članovi Zavjere Vatrenih Ćelija – FAI/IRF</strong></em>

Bolnica Evaggelismos

26.03.2013.

<em>*U grčkom se jeziku upotrebljava ista riječ za "sferu" i metak"<em>

Izvor: InterArma