Titolo: SOLUN [GRČKA]: VJERSKE METE VANDALIZIRANE (19.02.2015.)
Argomenti: Grecia, religione, vandalismo
w-3-wp-382-import-1.png

Povijest je dokazala da je religija uvijek bila sredstvo dominacije za promicanje represije putem straha. Kao jedan od glavnih simbola autoriteta religija je postavila i nastavlja postavljati neke više figure kojima se podvrgavaš (bog, popovi i drugo političko-vjersko osoblje). Promiče i nastavlja promicati ideju da se stvari mijenjaju kroz vjeru, molitvu i pokoravanje, a ne kroz djelovanje potlačenih, pretvarajući ih tako u nesposobne za upravljanje vlastitim životima, vodeći ih najboljem slučajem u milostinju, a u najgorem u inerciju.

Religija nije samostalno autoritarno sredstvo, nego ga je stvorila moć iz potrebe da oblikuje čitavu jednu kulturu, kodeks vrijednosti, etiku koja stvara standarde ponašanja i promiče društvenu kontrolu, i pronašla je način da se integrira u moderni način života i širi se unutar svakog aspekta svakodnevnog života (molitve u školi, krštenje-vjenčanje, vjeronauk u školi, vjerska zakletva itd.). Stvorila ju je potreba moći da raskine i razdvoji potlačene, promičući jedinstvo među istovjernicima i razdor među bezbožnicima. Zato često vidimo religiozne osobe koje određuju svoju svakodnevnu rutinu temeljeći je vjerskim tradicijama. Vidimo kako izbijaju ustanci, konflikti i ratovi iz vjerskih razloga. Odnos između znamenite vjerske institucije (crkve) sa svijetom autoriteta se odražava čak i na ekonomskom polju. Bila je to baza za čitavu jednu industriju profita koja se trebala izgraditi, s dogovorom između crkve i države, kao i s predstavnicima moći (na primjer Vatopedi; manastir na Atosu, nap.prev.). Danas se možda smanjio utjecaj religije u zapadnom svijetu, ali ostaje emotivna/moralna ucjena, tvornica za izrabljivanje potlačenih (neposredno na emotivnoj razini i posredno na ekonomskoj), još jedno razdvajanje, kao što su porijeklo, nacija, rod i rasa. Zato u svakom trentuku crkva i religija su i bit će još jedna meta više, pošto su dio autoriteta.

Zato smo u zoru četvrtak 19. februara oskrnavili 13 mali crkvi i vandalizirali sučelje 4 crkve u Solunu s bojom i sprejevima. Napali smo i dućan koji prodaje vjerske predmete i ulaz u metropolitsku crkvu Soluna bojom i razbili kamere koje su je ukrašavale.

<strong>

NI BOGOVA NI GOSPODARA</strong>

InterArma