w-1-wp-149-import-1.png

4. jula nastavilo se teror-suđenje u Koridallosu za pljačku u Velvedu, čitanjem dokumenata optužbe, procedura koja je započela na prethodnom ročištu. Prije toga održana su dva ročišta, na kojima su kao svjedoci ispitani panduri iz [motorizirane, nap.prev.] jedinice DIAS i panduri iz pandurskog vozila kojim su uhapšeni drugovi G.Mihailidis, N.Romanos i A.D.Bourzoukos. Svi svjedoci su, kako bi zataškali mučenja u policijskoj stanici Veria, izjavili da je došlo sukoba pri hapšenju drugova te da se su ovi ozlijedili zbog pružanja otpora.

Advokati obrane su dokazali da su njihove izjave lažne i neutemeljene, jer da su drugovi željeli pružiti otpor pri hapšenju mogli su upotrijebiti svoje oružje a ne ruke.

Glavni sudac ovog teror-suđenja, A.Potamianos pokušao je započeti s čitanjem izvješća Laboratorija za vještačenje iz Uprave za forenzičarske istrage, u vezi istrage nad DNK, koji je na protuzakonit način uzet optuženim drugovima. Advokat obrane A.Paparousou zatražio je da se izvješća ne čitaju zato što se njegov klijent A.D.Bourzoukos nalazi u zatvorskoj "bolnici", i zato što su izvješća nepotpuna, jer nisu popraćena svim dokumentima opisanim u proceduri. Zato se suđenje ne bi trebalo osloniti na ta izvješća. Zatražila je i da budu pročitani svi dokumenti i da se nove odredbe uključene u novi zakon o zatvorima još ne primjenjuju. Advokat obrane Sp.Fitrakis također je zatražio da budu pročitani svi dokumenti, kao što su navedeni u optužnici, a i drug A.Dalios je zatražio istu stvar. Čime je započelo čitanje dokumenata, a prvi se odnosio na izvješće o istrazi u domu osobe koja nema nikakve veze sa slučajem kojem se sudi. Započeo je dijalog između advokata A.Paparousoua, Sp.Fitrakisa i glavnog suca teror-suđenja. Objasnili su da se izvješće ne odnosi na stan u kojem je njen klijent živio, nego na drugi stan, osobe koja nema nikakve veze s ovim slučajem, i da je to stavljeno u optužnicu kako bi se stvorilo političko ozračje.

Drug A.Politis, komentirajući navedeno, rekao je da budući da su anti-terorističke snage priložile dokumente onda trebaju biti i svi pročitani.

Nakon toga je pročitano izvješće o pretresu obiteljske kuće druga A.D.Bourzoukosa. Advokat A.Paparousou naglasio je da su Anti-terorističke jedinice znale da drug nije živio na toj adresi, ali su izvršili pretres iz drugih razloga.

Još jedno izvješće koje je pročitano ticalo se pretresa torbe iako je pronađena u okolici, a bilo je očito da je drug nije bacio. U drugom se izvješću spominje da je policija pohvalila bankovnog službenika koji je upotrijebio alarm kako bi spriječio pljačkaše. A.Paparousou je naglasio da potez policije kojim hvale službenika je zaista smiješan, zato što korištenje alarma tokom pljačke dovodi u opasnost živote građana. Taj potez proizlazi iz policijskog stava koji na prvo mjesto stavlja zaštitu bankarskog novca a ne sigurnost građana.

Izvor: Act For Freedom Now!

TEKST PLAKATA:

Anarhisti Andreas-Dimitris Bourzoukos, Giannis Mihailidis, Dimitris Politis i Nikos Romanos uhapšeni su 1. februara 2013. nakon dvostruke eksproprijacije lokalne filijale Poljoprivredne Banke Grčke i lokalnog poštanskog ureda u Velventu, Kozani. Izvršili su ovu eksproprijaciju protiv logike osobnog profita, ali kao dijela subverzivnog političkog shvaćanja i djelovanja. Svjesno su odbili oružani sukob sa svojim progoniteljima da ne bi doveli u opasnost usputnog vozača čije su vozilo bili primorani zaustaviti u pokušaju bijega.

Njihovo hapšenje postalo je poznato nadasve zbog mučenja kojima su ih panduri izložili i zbog ciničnog objavljivanja njihovih slika s očitim znakovima zlostavljanja. Panduri i njihovi politički nadređeni pokušali su na taj način dokazati snagu države, sklonost društva ka policijskoj brutalnosti i terorizirati svaki pokušaj koji dovodi u pitanje državnu prisilu i kapitalističko otimanje društvenog bogatstva. No ipak naši drugovi su, uz nepokolebljiv borbeni duh, uspjeli probuditi svijesti i misli te izokrenuti poruku moći države.

Tri mjeseca kasnije, 30. aprila 2013., tokom šire policijske operacije proganjanja anarhista, Argiris Ntalios i Fivos Harisis su uhapšeni i optuženi za sudjelovanje u eksproprijacijskoj grupi u Velventu, što su oni opovrgnuli. Optuženi su na temelju navodnog DNK "dokaza", te nove fleksibilno tumačene metodologije koja vrlo lako kriminalizira borce.

Odlučeno je da se suđenje protiv šestorice drugova odvije u izoliranom prostoru specijalne sudnice unutar zatvora Koridallos. Optužbe se temelje na otežavajućim odredbama antiterorističkog nacrta zakona i uključene su u optužnicu povezanu sa slučajem Zavjere Vatrenih Ćelija, unatoč činjenici da je svih šest anarhista zanijekalo pripadanje navedenoj organizaciji.

Eskalacija pljačkanja i zaoštravanje društveno/klasnih nejednakosti i borbi često zahtijevaju odgovarajuću zaštitu vladajuće klase i države. Zahtijevaju također više "reda i zakona", upotrebu takozvane teorije "potkove"* te pojačanje represije i taktika kontrole. Ali nije nikada postojalo "nasilje bez obzira na njegovo porijeklo" (grčka vladajuća klasa i mediji intenzivno zahtijevaju putem javnih izjava netoleranciju prema nasilju "bez obzira na njegovo porijeklo", pogotovo nakon revolucionarnih napada na državne i kapitalističke ciljeve). Nasilje i brutalnost proizlaze i proizašle su iz moći. Nasilje predstavlja nedostatak osnovnih, za doličan život, standarda kao rezultat potreba kapitalističke ekonomije, policijskih mučenja i zatvorskih kazni zato što si podignuo glavu da im se suprotstaviš, lova-na-vještice useljenike ili na one koje smatraju različitima od nacionalnih ideala i iluzija, uništenja okoliša za jednostavnije investicije i tako dalje. I u potpunom sukobu sa svim tim, otpor i protu-nasilje potlačenih, borba za individualnu i društvenu emancipaciju.

Organizacija i borba za socijalnu revoluciju.

SOLIDARNOST S ANARHISTIMA OPTUŽENIMA ZA EKSPROPRIJACIJU U VELVENTU, Kozani, i sa svim zatočenicima društveno-klasnog rata.

*Horeshoe politička teorija tvrdi da mada se ekstremna ljevica i ekstremna desnica nalaze na suprotnim i oprečnim krajevima linearnog političkog kontinuuma, one u biti jako naliče jedna drugoj, kao krajevi konjske potkove. Teorija se pripisuje francuskom piscu Jean-Pierre Faye u djelu " Le Siècle des idéologies" [nap.prev.]