Titolo: Varšava [Poljska]: Uhapšena tri anarhista (23.05.2016.)
Origine: 325.nostate.net
v-p-varsava-poljska-uhapsena-tri-anarhista-23-05-2-2.jpg

:

23. maja 2016. policija je u Varšavi uhapsila tri anarhista, pod optužbom za posjedovanje eksploziva i namjere korištenja istog za podmetanje požara u policijsko vozilo. Policija i mediji su ih nazvali teroristima unatoč činjenici da do požara nije uopće došlo. Optužbe su vrlo ozbiljne: riskiraju od 6 mjeseci do 8 godina zatvora. Prvo saslušanje optuženih odvilo se Uredu okružnog tužitelja 24. maja. Na njihovim su tijelima vidljivi znakovi mučenja. 25. maja je na okružnom sudu tužilaštvo odlučilo da ih zadrži u istražnom zatvoru na tri mjeseca (koji može biti automatski produžen). Od tada se sva trojica nalaze u izolaciji te im je uskraćeno pravo na komunikaciju s obitelji, a tokom prvog tjedna pritvora nijedan od njih nije imao pristup advokatu.

Mediji, u službi države, samo reproduciraju propagandu vlasti. Započeo je lov na vještice, stvarajući masovnu histeriju i sliku zemlje pod prijetnjom terorizma. Na taj način vlasti i njihovi suradnici pokušavaju opravdati stupanje na snagu novog antiteroritičkog zakona. Značajno je da upravo prije stupanja na snagu tog zakona, 10. maja, 23. maja i 30. maja, u nekoliko poljskih gradova prijavljeno nekoliko lažnih bombi, zbog kojih su se morale evakuirati zgrade kao urednički ured štampe i televizije, trgovački centri i banke.

Diže se val represije protiv anarhističke sredine. 23. maja policija je četiri puta proganjala jedan od varšavskih kolektiva uključenih u razvoj i borbu za samostalnu prehranu. Od tada uniformirani posjetitelji stalno šikaniraju kolektiv. U Krakovu su pretresli stan i ispitali osobu koja održava sajt na kojem se ismijavaju napuhane policijske optužbe. U Varšavi ima sve više informacija o policiji koja uznemirava osobe povezane s pokretom i pokušava nadgledati mjesta važna za sredinu.

Istovremeno je policija ubila Igora iz Vroclava. Brojni političari, novinari, policijski službenici i stručnjaci terorizma nisu pokazali nikakve reakcije. Nijedan novinar čak ni ne uzdahne kad pandur ubije čovjeka. Mada su policijska ubojstva samo vrh ledene sante. Iznuđivanja, premlaćivanja, protuzakonita zaštita interesa utjecajnih ljudi – svake godine od gotovo 16.000 žalbi na policiju vlasti priznaju samo 5 posto. Zbog dugogodišnjih medijskih prešućivanja i selektivnosti policija osjeća nekažnjivost.

Ozračjem lova na vještica ove kampanje protiv šireg anarhističkog pokreta gradi suglasnost za represiju i kontrolu nad tom okolinom koja se bori protiv najutjecajnijih interesnih grupa u zemlji. Anarhistički pokret je aktivan, između ostalog, u radničkim, stanarskim, ekološkim, antirasističkim grupama i u borbi protiv otimanja zemlje. Djeluje bez kompromisa, za društvenu pravdu, protiv represije iz poslovnih i političkih elita. Nedostatak društvene kontrole nad policijom godinama im dozvoljava da vrše nekontrolirano nasilje nad osobama koje se bore protiv sistema nasilja na različitim poljima.

Sada nam je potreban čvrst solidarni stav s uhapšenima i protiv nadolazećih napada protiv države! 2. jula je već održan, u Varšavi, prosvjed solidarnosti s uhapšenima. Računamo i na vaša solidarna djela u drugim gradovima. Možete pomoći i sakupljanjem novca za troškove advokata i financijsku podršku zatvorenika.

Neće nas zastrašiti! Za slobodu Varšavske Trojice i svih taoca države!

wawa3.noblogs.org/

v-p-varsava-poljska-uhapsena-tri-anarhista-23-05-2-2.jpg