Titolo: Švicarska: Marco Camenisch - nove vijesti o "silasku" (26.06.2016.)
Origine: http://croceneranarchica.org/
s-m-svicarska-marco-camenisch-nove-vijesti-o-silas-1.jpg


Nakon premještaja u novembru 2015. iz Bostadela u Saxerriet (Salez) na "zatvoreni prelazni" odjel, 10. decembra 2015. odvio se "sastanak za premještaj" s upravom zatvora, odgovornima iz DAP-a (Uprava za zatvorski sustav) u Zurichu i s mojim advokatom, na kojem su odlučeni a zatim naređeni idući "koraci", do sada već realizirani:

- januar 2016. unutarnji premještaj s "prelaznog" na "otvoreni odijel"- februar 2016. 2 izlaska od 5 sati u pratnji službenika institucije

- mart 2016. 2 izlaska svaka od 5 sati u pratnji "jedne odgovorne osobe po vlastitom izboru koja će preuzeti odgovornost"

- april 2015. 2 izlaska, jedan od sat vremena i jedan od 12 sati u pratnji "jedne odgovorne osobe po vlastitom izboru koja će preuzeti odgovornost"

- maj 2016. izlasci od 12 sati u pratnji "jedne odgovorne osobe po vlastitom izboru koja će preuzeti odgovornost"

- 18. maj još jedan "sastanak izvršnog odbora"

Na tom je sastanku odlučena (s pisanom naredbom kraja juna) dozvola izlaska od 12 sati za juni i juli, plus dozvola jednog izlaska krajem tjedna od 24 sata u junu i jednog od 36 sati u julu, te dozvola od 24 sata i jedna od 36 sati u augustu; nakon čega, odnosno nakon još jednog "sastanka izvršnog odbora" predviđenog za početak augusta, predviđeno je da bih u septembru 2016. (oko tri mjeseca prije "predviđenog") mogao početi s jednim "vanjskim poslom" na šest mjeseci (danju vani, navečer/noću unutra, vikendom vani). Traženi ugovor o radu (min. 50%) i mjesto u malom zatvoru na području Zuricha trebali bi, koliko ja znam, već biti zajamčeni.

Nakon čega bi se moglo nadodati još nekoliko mjeseci rada i vanjski život (u vlastitoj kući), te, najkasnije početkom 2018., otpuštanje na uvjetnu slobodu.

Moje mogućnosti održavanja političkih/osobnih odnosa (nadasve zbog pisanja) posljednjih su godina uvelike smanjene, nadasve zbog neprekidnih premještaja i njihovih reorganizacija, čak počevši do nula sav taj rad. I sada, u ovom mjestu prolaza "između vani i unutra", navedene mogućnosti su još više umanjene (često na mrvice...) ili pak potkopane na neki drugi način zbog koliko intrigantne toliko neprobojne reorganizacije, od nulte točke, ostatka solidarnosti izvan zidova ovog zatvorskog društva. To su napori s kojima se svi solidarni izravno uključeni, kao i ja sam, moramo suočiti s "prostorima" često čak skučenijima i zasigurno neizvjesnijima nego što je "zatvor-zatvor".

Ne radi se stoga o nikakvoj osobnoj i/ili političkoj ravnodušnosti ili de-solidarizaciji ako sada nisam i u budućnosti neće više biti u mogućnosti održavati tu hrpu korespondencije i pisanja kao do nedavno.

Ipak, u nešto "slobodnijim" prostorima, već u nadolazećem periodu vanjskog rada situacija bi mogla početi biti pogodnija za gore navedenu situaciju, a stoga i za komunikacije.

S još jednom nadolazećom promjenom adrese javit ću i početak navedenog perioda.

Uvijek ustrajno, uvijek pridonoseći, uvijek solidarno,

marco camenisch, 26. juni 2016., zatvor Saxerriet, Salez