Titolo: Basel [Švicarska]: Vijesti o osmorici pritvorenih zbog divljeg prosvjeda 24. juna
b-s-basel-svicarska-vijesti-o-osmorici-pritvorenih-1.jpg

Od osmorice početno pritvorenih do sada je oslobođeno sedmero osoba. U jednom slučaju istekao je rok pritvora, dok je ostalih šestero prijevremeno oslobođeno uslijed žalbe advokata obrane.

Osoba koja se još nalazi u pritvoru ne posjeduje švicarski pasoš te se njen slučaj posebno tretira. Trenutno ne možemo predvidjeti da li će biti oslobođena početkom oktobra ili će sud zatražiti produžetak pritvora.

Dug pritvor optuženih je sasvim jasno motiviran političkim stavom, između ostalih pristranošću istražnog suca koji, osim što je zauzet sprovođenjem kaznenih mjera palače pravde, istovremeno je aktivan i u stranci ekstremne desnice, UDC. Obije zgrade su bile meta napada tokom prosvjeda 24. juna.

Želimo posljednjem zatvoreniku mnogo snage i energije kako bi mogao izdržati dugački pritvor, a oslobođenima da se nađu u zagrljaju prijatelja/ica i drugova/arica.

Osim toga, šaljemo pozdrave solidarnosti i snage dvjema osobama u preventivnom zatvoru u Zurichu, osumnjičenih za sudjelovanje u izgredima na kongresu europskog društva za istraživanje bilja, Eucarpia[1], 29. augusta 2016.

Nitko neće biti slobodan dok ne bude slobodan čitav svijet![1] Organizacija za tehno-znanstvena istraživanja imenom „Europsko udruženje za istraživanja na polju oplemenjivanja bilja” [konferencije navedenog društva redovito se održavaju u Hrvatskoj u organizaciji Poljoprivrednog instituta, Agronomskog fakulteta... nap.prev.]