Titolo: Odbaci sve proteze i baci se u bezdan svijeta bez granica
o-s-odbaci-sve-proteze-i-baci-se-u-bezdan-svijeta-1.jpg


Život je napustio bezdušni labirint ljudske svakodnevnice. Tako naizgled ekumenski, tako prividno nepostojan, ipak nije tako jeftin. Pokušaj da ga susretnu robovi demokracije, samo to ostaje. Prividni izbori u izlozima kapitala svedeni su na jedan: možeš živjeti u bari sa žabama, koprcati se u globalnoj močvari sudjelovanja i pomoći mulju da se širi sve dok čak i tvoji snovi posive. Ili pak možeš otići. Poletjeti sa skitnicama duha, dozvoliti žaru slobode da zapali tvoje strasti, rasplamsa tvoj duh, obasja tvoj um. Odbaci sve proteze i baci se u bezdan svijeta bez granica.

Gdje pobuna više nije apstraktni izbor, gdje postaje potreba.

Jednom kada se uloge i identiteti odbace, kada granice strpljenja i nade otpadnu, poniženje ustupa mjesto bijesu. Prestajemo biti puki gubitnici u svijetu obmana i mađioničarskih trikova, i postajemo njegovi zakleti neprijatelji. Palimo sve karte. Sloboda postaje naše jedini kompas i nema više povratka.

Borba postaje stvarnost, a ta stvarnost nije za sve jednaka. Uvjetovana je konkretnim strukturama, različitim oblicima koje neprijatelj poprima kako bi izrabljivao te izvlačio profit i pokoravanje. Prividna sloboda koja uživa u „zonama udobnosti” kapitala oštro odudara od perifernih područja staromodnog materijalnog siromaštva. Ne postoji model borbe, pobunjenici i borci za slobodu donose svoje vlastite izbore, razrađujući stvari putem.

Golema riznica anarhističkih ideja i djela, prijašnjih i sadašnjih, pripada svima nama i na raspolaganju nam je – kritički, naravno.

Psi čuvari države nisu pasivni posmatrači. Hapšenjima, suđenjima, mučenjima i zatvorima pokušavaju slomiti cjelokupnu revolucionarnu aktivnost, ne samo fizičke osobe. Čine to kako bi ih držali podalje od te aktivnosti što duže moguće.

Zaštiti svoju slobodu svim raspoloživim sredstvima, dosljednošću i ispravnošću koje sam revolucionar mora odlučiti, nije stoga samo izbor, nego nužnost prema vlastitom projektu, prema uključenom drugu te prema izrabljenima i ugnjetavanima koji bi kroz taj projekt mogli (ili pak ne bi) otkriti svoju vlastitu slobodu.

A kada neprijatelj uspije da uhvati pobunjenike, da ih zatvori, obilježi kao teroriste i neprijatelje naroda, postoje drugovi, posvuda, za koje je solidarnost središnji, neizostavni dio sveopće borbe.

J.W.