Titolo: Češka: „Antifenix” – anarhistički list na engleskom jeziku (07.2015.)
Sottotitolo: Informativni anarhistički list na engleskom jeziku o posljednjom represivnom valu protiv anarhističkog pokreta u Češkoj
Data: 07.2016.
c-a-ceska-antifenix-anarhisticki-list-na-engleskom-1.png

Nedavno je, aprila 2015., policija Češke Republika započela operaciju protiv pokreta anarhista, antiauatoritaraca i za oslobođenje životinja. Ta je operacija nazvana i poznata pod imenom Operacija Fenix. U prvoj su fazi mnogi pojedinci ispitani i podvrgnuti interogatorijima, neki uhapšeni te je nekoliko domova pretreseno. Policija je zaplijenila servere, računala, USB stickove, kamere, mobilne telefone i druge digitalne ili pohranjivačke uređaje. Za sada ne znamo pravi opseg te operacije i koliko je ljudi pod nadzorom te koje su namjere policije. U brojnim je slučajevima izgradila ili namjerno prikrila važne činjenice kako bi dobila dozvolu za pretres različitih mjesta ili hapšenja.

Medijska se pak pažnja usredotočila na slučaj „ekstremno-ljevičarskog terorizma”.

Od prvotno 11 uhapšenih, trojca su zadržana u istražnom zatvoru u očekivanju suđenja. Petr i Martin su optuženi za „zavjeru planiranja terorističkog napada”, a Ales za ilegalno posjedovanje oružja.

Danas znamo da je čitava „akcija” oko napada na vlak, koju policija tvrdi da je spriječila hapšenjem Petra, Martina i još dvije osobe (trenutno pod istragom na slobodi), bila pripremljena i planirana od strane (barem) dvojce infiltriranih operativaca. Posebno uvježbanim tajnim policajcima infiltriranim u grupu osoba kako bi zadobili njihovo povjerenje i izvukli informacije. Nakon nekog vremena, kad je nadzor nad njihovim novim „prijateljima” uspostavljen, započeli su više pričati o nužnosti militantijeg djelovanja te su aktivno sudjelovali u pripremi takvog plana.

Martinov advokat naveo je u jednom intervjuu:

Moj okrivljenik smatra da je čitav slučaj rezultat policijske provokacije i da nije imao namjeru išta planirati ili izvesti neki teroristički napad. Kao što je izjavio, da nije susreo tajne policijske agente najverojatnije ne bi bio ušao u ove probleme.

Sama policija izmislila je čitav događaj. Bez njihove inicijative čitava afera ne bi uopće postojala. Cilj policije bio je nadasve diskreditirati, zaplašiti i podijeliti čitav anarhistički pokret te sakupiti što je više moguće informacija o grupama, aktivistima i pojedincima.


29.06.2015. Općinski sud Prag 6 odredio istražni zatvor za našeg druga I.

I. je bio optužen tokom jednog drugog slučaja represije „ultraljevičarskog ekstremizma”.

I. je odveden u petak i optužen u nedjelju.

Po riječima policije I. je sudjelovao u „napadu” na dom ministra obrane Češke Republike bacanjem molotovljevih koktela.

Ne postoje ni slike ni video zapisi tog „napada”. U biti, čak nije došlo ni do požara, mada su bačene četiri boce. Nijedan drugi dokaz „napada” nije objavljen, nitko za njega nije preuzeo odgovornost.

I.-ov DNK NE PODUDARA SE SA DNK TRAGOM PRONAĐENIM NA BOCI. Policija nije provjerila video zapis s ulaza u I.-ov studentski dom (jedini mogući ulaz, prozori su zaštićeni rešetkama), što bi dokazalo da je I. bio kod kuće u vrijeme napada.

Sve ukazuje na to da je taj navodni napad molotovom samo još jedna izgrađena urota, pogotovo kada uzmemo u obzir da su (navodna) urotu za napad na vojni vlak skovali infiltrirani policajci.

Puka činjenica da je I. ruski državljanin sumnjivo se dobro uklapa u kontekst političke priče. Kao odgovor na zamijećenu rusku prijetnju Ministarstvo obrane trenutno potpisuje ugovore suglasnosti o prisustvu američkih vojnih trupa i budućih planova za američku vojnu bazu u Češkoj. Obavezan prijedlog je također već raspravljen.

Po meni, radi se u biti o potvrdi da je današnja politika Ministarstva obrane, koju ja vodim, točna.”, komentirao je Stropnicky.

I. se nalazi u najtežem obliku pritvoru, u vrlo strogim uvjetima. Nisu dozvoljeni nikakve posjete, a pošta, koju I. dobiva s nekoliko tjedana zakašnjenja, se strogo provjerava.

Uz tebe smo.

Pozivamo na podršku naših četvero okrivljenika, nadasve Martina i I. koji trpe zato što zatvorske vlasti ne poštuju njihovu vegan prehranu i odbijaju se prilagoditi njihovoj prehrani.

MOGUĆNOSTI SU MNOGE, ČAK I MALE GRUPE MOGU ORGANIZIRATI USPJEŠNU INICIJATIVU

Martinova adresa:

Martin Ignačák

Vazebni veznice Praha – Pankrac

PO Box 5

140 57 Praha 4 – Czech Republic


c-a-ceska-antifenix-anarhisticki-list-na-engleskom-1.png