Španjolska – Njemačka: Još jedan anarhist uhapšen za pljačku banke u Aachenu i izručen (21.06.2016.)

U zoru utorka 21. juna jedinice Mossos d’Esquadra [katalonska policija, nap.prev.] provalile su kroz vrata doma anarhističkog druga u Barceloni, gdje je živio sa svojom partnericom i drugim sustanarima. Svi su se probudili s oružjem uperenim u njih te satima zadržani u lisicama dok je policija pretresala i devastirala stan, u četvrti Eixample. Na kraju je drug uhapšen i odveden u Madrid, gdje je Nacionalni Sud odlučio pritvaranje na osnovu Europskog naloga za uhićenje, koji je izdalo tužilaštvo iz Aachena, optužujući ga za sudjelovanje u eksproprijacije podružnice banke Pax u novembru 2014.

Iz istog se razloga drugarica uhapšena 13. aprila u Carmelu nalazi još u zatvoru. Međutim, ovaj put policija je odlučila da prebjegne medijskom spektaklu kao što je to bio slučaj tokom aprilske operacije, nije objavila nikakvu izjavu za štampu i nije obavijestila medije o operaciji.

Po onome što smo uspjeli otkriti nalog za uhićenje zasnovan je na navodnom podudaranju tragova genetskog materijala pronađenog u banci Pax, u Aachenu, i DNK uzorka koji su Mossos uzeli od druga, simulirajući alkotest. Tokom te lažne kontrole policija je zatražila da puše u aparat i zadržala usnik kako bi izvukla genetski profil druga iz ostatka sline.

Nakon kratka zadržavanja u madridskom zatvoru Soto de Real drug je premješten u zatvor u Aachenu – Sjeverna Rajna-Westfaila (Zapadna Njemačka) – gdje se nalazi u sličnim uvjetima kao i drugarica uhapšena u aprilu: jedan sat na dan dvorišta, u zgradi istražnog zatvora, samo par posjeta mjesečno, zabranjeni pozivi bliskim osobama i kontrola svih komunikacija. Oblik posjeta je posebice ponižavajući: posjete se odvijaju u prisustvu dva policijska službenika iz jedinice koja vodi istragu, i jednog tumača koji simultano prevodi razgovor.

No, ovo nije prvi put da se drug suočava s izazovom kazne i zatvorske institucije. Njegov današnji zatvor pridodaje se prethodnoj kazni na više od 10 godina, odslužene u Portagulu – odakle dolazi -, tokom koje je zapažen zbog prijave zlostavljanja i kršenja prava zatvorenika, zbog učestvovanje u štrajkovima glađu, organiziranih s ostalim zatvorenicima za poboljšanje uvjeta života, nagovarajući ih da napuste droge kojima institucije pokoravaju zatvorenike te zbog kreiranja velike slobodarske knjižnice kako bi promicao svjesnost i političko formiranje zatvorenika, kao nastavak knjižarskog rada koji je razvio prije ulaska u zatvor. Njegov borbeni stav i njegova solidarnost doveli su ga na vatrenu liniju sa zatvorskom administracijom, da bi na kraju bio osuđen kao jedan od 25 okrivljenih za dobro poznatu pobunu u Caixasu[1]. Nakon izlaska iz zatvora drug se preselio u Barcelonu, gdje je često sudjelovao u susretima, uličnim prosvjedima i u aktivnostima slobodarskog pokreta.

Danas se, uz drugaricu uhapšenu u aprilu, suočava s nadolazećim suđenjem na kojem će mu biti suđeno za navodno sudjelovanje u eksproprijaciji banke novembra 2014.

Naglašavamo da su do sada već tri osobe, uključujući druga i nizozemsku drugaricu na uvjetnoj slobodi do suđenja u septembru, upletene u ono što njemačka policija naziva „nizom pljački”,koje su se odvile u Aachenu između 2012. i 2014. Sud u Nizozemskoj će donijeti odluku da li drugaricu treba izručiti Njemačkoj, gdje je već bila nekoliko mjeseci u pritvoru, optužena za jednu eksproprijaciju iz 2013.

Šaljemo svu našu snagu, solidarnost, poštovanje i podršku svima koji su kažnjeno gonjeni u ime kapitalističkog poretka i njegovih temelja: izrabljivanje među jednakima i pokoravanje cjelokupnog života, društvenih odnosa i teritorija slijepoj logici profita, pretvaranje novca u sve više novca i bogaćenje nekolicine kroz osiromašenje većine.

Sloboda osobama optuženima za eksproprijacije banaka u Njemačkoj! Sloboda svim osobama u borbi, zatvorenima i optuženima!

Solidarnost s 25 iz Caxiasa kojima se sudi na sudu u Oeirasu, Portugal, pod optužbom za pobunu u Tvrđavi Caxias, 1994.: PDF

solidaritatrebel.noblogs.org

s-n-spanjolska-njemacka-jos-jedan-anarhist-uhapsen-1.jpg


[1] Tom je pobunom, u martu 1996., rastući val borbi zatvorenika u portugalskim zatvorima tokom devedesetih dosegao svoj vrhunac, općim pokretom prosvjeda u zatvoru Caixas, jednom od najprenatrpanijih u Portugalu, u kojem je nepoštivanje prava, nastavljeno i nakon rušenja diktature, bilo najočitije. Prosvjedni pokret, koji je zahtjevao da se kao minimalno primjene ta ustavna prava, ugušen je divljačkim premlaćivanjima 180 štrajkaša glađu koji su sudjelovali u prosvjedima.