Titolo: ANARHO-NACIONALIZAM ISTOČNE EUROPE?
w-9-wp-99-import-1.png

Ovaj intervju nije preuzet iz uobičajenih anarhističkih kontra-informacijskih sajtova. Međutim, bez obzira na njegov građanski izvor objavljuje se u prijevodu zato što je navodna anarhistička (ukrajinska) grupa "Narodni Nabat" prisutna i na našim prostorima. Budući da je intervju s navedenom grupom preuzet iz masmedija, čiji je interes održavati, kroz iskrivljavanje stvarnosti, demokratski odnosno kapitalistički poredak, objavljuje se na stranicama ovog sajta s određenom dozom sumnje. Zbog toga, kao i zbog težine izjava koje se kose sa temeljem anarhističkih/antiautoritarnih ideja i prakse, yu.radioazione bi vrlo rado objavio demant ovog intervjua, koji se može poslati na mejl adresu navedenu na ovom sajtu.

UKRAJINA: NE BORI SE SAMO EKSTREMNA DESNICAMA NA ULICAMA KIJEVA

(objavljeno 26.01.2014 na news.spilno.tv)

[...]

Napravili smo mali intervju s predstavnikom anarhističke grupe "Narodni Nabat", koja aktivno sudjeluje u sukobima u ulici Hruševski:

- Zašto ljevica sudjeluje u borbi između ekstremne desnice i policije, u kojoj je stala na stranu desnice?

Takozvani Desni Sektor započeo je prvu radikalnu akciju u ulici Hruševski, ali sada u borbama sudjeluju sve društvene skupine, potpuno različitih političkih orijentacija. Mi smo pokret "Narodni Nabat", mi nismo na strani ekstremne desnice. Mi stojimo na strani ukrajinskog naroda. Uostalom, narod je sada realni pokretač revolucije. Sada kad se narod organizirao ne mogu ga kontrolirati ni vlast ni oporba. Narod je potpuno autonoman organizam koji se zalaže za svoja prava. Narodni pokret je sasvim antifašistički zato što se protivi fašističkim metodama Janukoviča, da bi konsolidirao vlast u svojim rukama.

- Koliko je udio ljevice u borbi u ulici Hruševski? Kakva je "demografska slika" prosvjednika? Da li je ispravna jednostavna podjela na "desno" i "lijevo" ili je pak stvar kompliciranija?

Ljevica je odigrala važnu ulogu u sukobima u ulici Hruševski. Ali jednostavna podjela na lijevo i desno je netočna. Ponavljam, većinu čine obični građani Ukrajine, koji se ne smatraju dijelom nekog političkog pokreta. Sada dolazi rat, a ne sakupljanje političkih bodova. To je pitanje opstanka. Uostalom, ako narodni pokret ne uspije pobijediti uslijedit će nezamisliva represija. Mnogi ljevičari nam ponavljaju da će izaći na prosvjede samo ako kad poprime anarhističku prirodu i kad im bude cilj dostizanje društvene jednakosti. No, onda se postavlja pitanje: kako oni misle to postići ako u ova teška vremena sjede kod kuće dok se drugi bore na prvoj liniji fronte?

- Što ljevičarski prosvjednici žele postići i da li je moguće ostvariti te ciljeve u suradnji desnicom?

Mi želimo postići razvoj pokreta prosvjeda u Ukrajini i ostavku vlade. Ovi ciljevi mogu se ostvarivi u suradnji s desnicom.

- Kakav je odnos s desnicom - ima li sukoba?

Imamo pakt o nenapadanju. Dapače, zajedno smo na barikada i raspravljamo o daljnjim akcijama.

- Imate li mnogo ranjenih?

Teških ranjenika nemamo.

- Ekstremna desnica je strukturirana organizacija, u kojoj središnje mjesto zauzima "Trizub Bandera". Da li je ljevica organizirana, u borbama u ulici Hruševski, ili svako djeluje na individualnoj osnovi, ili se pak sporadično ujedini s desnicom?

"Narodni Nabat" već duže vremena poziva ljevicu da se ujedini u jedan jedini odred samoobrane, ali ne uspijevamo uspostaviti dijalog sa svima zato jer imamo primirje s ekstremnom desnicom. Mnogi ljevičari ostaju kod kuće kada su pokretu potrebni hrabri i vjerni vojnici! Ova izdaja je na savjesti svakome od njih, ali mi vjerujemo da će iskreni među njima biti s nama.

Slava Ukrajini! Slava Revoluciji!

Treba priznati da nisu svi ljevičari Kijeva oduševljeni idejom o savezu s esktremnom desnicom protiv policije i vlasti. Prvo, mnogi tvrde da su ekstremni desničari isti kao "Berkut". Drugo, ljevicu je strah da će odmah nakon dolaska na vlast uspostaviti režim koji će bisti isto tako autoritaran kao Janukovičev pa čak i nadopunjen nacionalističkim i rasističkim elementima. Osim toga,ljevica podsjeća i na napade ekstremne desnice na ljevičare i sindikaliste, koji su prouzročili i žrtvu. I premda danas ekstremni desničari bacaju molotove na "Berkut", nesumnjivo je da će se kasnije vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Neki ljevičari, ne želeći surađivati s ekstremnom desnicom, ali ne želeći ni ignorirati prosvjede, pronalaze druge načine da sudjeluju u zbivanjima na ulici. Na primjer, jedan aktivist koji je napustio studentski sindikat "Pryama Diya" sudjeluje u radu medicinskog tima, pružajući prvu pomoć ranjenima od granata i gumenih metaka. Prema njegovim riječima, on to čini iz humanitarnih razloga.

Ipak, glavna organizacijska sila prosvjeda ostaje "Desni Sektor", koji uključuje organizacije "Trozub Stepan Bandera", "Ukrajinski Patriot", "Bijeli Čekić" i druge.

"Trident" djeluje u Ukrajini od 1993. U 2011. više od 10 njegovih članova, uključujući i vođu, uhapšeno je zbog različitih optužbi, za posjedovanja oružja, uništenja Staljinovog spomenika i drugih djela.

"Ukrajinski Patriot" je militantna organizacija Socijaldemokratske Narodne Skupštine. Proslavila se zahvaljujući takozvanim "slučajem Vasilkovskih terorista", tri člana te organizacije optuženi su za uništenje Lenjinovog spomenika u Kijevu, a nedavno su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Grupa "Bijeli Čekić" je postala poznata nakon uništenja niza ilegalnih kockarnica u Kijevu. Njihova ideologija je ukrajinski nacionalsocijalizam.

Treba napomenuti da ove grupe, mada su dobro koordinirane, nisu mogle organizirati tako dugu blokadu ulice Hruševski bez značajne potpore kijevskih simpatizera. Bilo bi naivno misliti da stanovnici Kijeva simpatiziraju nacionalsocijalističke ideje. Možda su ljudi jednostavno izgubili vjeru u učinkovitost službene oporbe te je stoga sada skrenuo pažnju na one koji se jasnije i konkretnije bore protiv vlasti.