w-4-wp-41-import-1.png

STRAH SE NAJPRIJE UGNIJEZDI U NAŠE DUŠE, A ZATIM PODIŽE ZIDOVE NJIHOVIH ZATVORA

Jedna provokacija... Bijeg Christodoulosa Ksirosa iz zatvora i njegov povratak oružanoj borbi.

Brojne laži... TV monolog koji opisuje unutrašnjost zatvora, koji izgleda kao u filmu. „Zatvorenici koji rukovode stvarima u zatvoru...”

„Članovi ZVĆ koji šefuju zatvorskim stražarima”

„Teroristi slave Novu godinu i planiraju bijeg iz zatvora.”

Neprijatelj... Izgradnja zatvora unutar zatvora, šifra „zatvor maksimalne sigurnosti, tipa C”.

Istina... Sve brave na svijetu ne mogu zatvoriti našu nepokolebljivu odluku da ostanemo neprijatelji autoriteta do samoga kraja...

I. Propaganda postaje praksa

Posljednjih su mjeseci novinari, kao nositelji jedine istine, slijedeći naredbe vlasti, stvorili ozračje straha. Televizijski scenarij „istine”, koji govori o „teroristima žednih krvi”, obogaćen provokativnom ucjenom od četiri milijuna eura za svakog potencijalnog doušnika koji će doprinijeti hapšenju tražene osobe. Iza komunikativne bujice laži, pojavila se istina represije.

Nakon propagande slijede djela

Policijska kampanja je započela brojnim pretresima domova drugova i drugih pojedinaca iz anarhističkog pokreta. Istovremeno se histerija straha već proširila te je bio to pravi trenutak za testiranje prijedloga izgradnje grčkog Guantanama. Guantanamo koji vlast želi najprije primijeniti na zatvor Domokos, zatim na svaki zatvor i onda svugdje, na ulice, na gradske trgove, na ljudske umove i duše. Zato jer je to, u stvari, cilj.

Fašistički bivši sudac, koji vodi Ministarstvo Pravosuđa, već vuče konce, ciljajući na suglasnost, ili čak aplauz, TV publike.

II. Izolacija zaboravom

Zatvor maksimalne sigurnosti ne znači samo više rešetaka i deblji cement, koji će sakrivati sunce. To nije samo legalni otrov koji sporo i neprekidno ubija živote zatvorenika.

To je eksperiment amnezije. Znanstveni postupak, da bi zatvorenici zaboravili i bili zaboravljeni.

Povećanje granice zatvorskih godina, zabrana dozvola, senzornom izolacijom ukidanja i smanjenja humanih kontakata s našim voljenima žele da zaboravimo da postoji život. Život koji nadilazi zidove zatvorskog dvorišta. Istovremeno nas pokapaju u cementne grobove maksimalne sigurnosti, žele nas poraziti zaboravom.

Konkretnije, žele zatvoriti iskustvo oružane gerile, odvojiti ga od stvarnosti i izbrisati, kao povijest i kao iskustvo. A sve što je zaboravljeno osuđeno je da umre...

III. Moć voli razdvajati

27. marta 2014. zatvorenik Ilia Kareli je ubijen, nekoliko dana nakon što je izbo nožem zatvorskog stražara.

Karelija su nasmrt pretukli panduri i zatvorski stražari. On nije prvi a neće biti ni posljednji koji je otpušten iz zatvora u lijesu. Njegov slučaj se samo nije mogao sakriti izlikama i lažima.

Zato što svi znaju da je taj zatvor, na svoj način, kraljevstvo smrti. Smrt vlada zatvorom, ponekad na spori svakodnevni način putem narkotika i droga, i bijelih stranica dnevnika, a katkad u obliku birokratskih statistika, nedostatka medicinskog osoblja i bezizlaznosti unutar četiri zida.

Istovremeno strah vlada zatvorom, sa svojom suradnicom podjelom. Kazna zatvorom maksimalne sigurnosti razdvaja zatvorenike. Postoje opasni-nepokorni zatvorenici i poslušni, „dobri”, spremni na suradnju s tamničarima i tužiteljem. To je ništa novo, ali sada je i službeno. Nacrt zakona o zatvoru maksimalne sigurnosti je jasan. Zatvorenik koji će informacijama pomoći pri sprječavanju „terorističkih djela” ili uhićenju „terorista”, uživat će u milostima države, odnosno bit će otpušten i uključen u program zaštite svjedoka. Otrov sumnje teče prostorima zatvora. Lakeji imaju novi povod, budući da ih država može nagraditi svojom vlastitom verzijom „slobode”. Međutim, postoji i nešto gore od lakeja. Novi zatvori maksimalne sigurnosti funkcioniraju kao destimulacija. Zakon je jasan. Ako tužitelj smatra nekog zatvorenika „opasnim”, bez obzira na „kazneno djelo”, onda može automatski biti obilježen kao zatvorenik Tipa C i premješten u zatvor maksimalne sigurnosti.

Što to znači između redova? Da svatko tko traži minimum dostojanstva unutar zatvora, od prosvjeda protiv uvjeta života do otpora agresivnom ponašanju stražara, može biti obilježen kao „problem”. Zato sada postoji spremište za sve neugodne „probleme”. Ta spremišta imaju ime... to su zatvori maksimalne sigurnosti.

Na taj način upravitelji zatvora pokušavaju utopiti zatvorenike u ravnodušnost i pasivnost. Nema konopa za spašavanje pri ovom utapanju, samo razočarenja koja pronalaze utočište u tišini.

IV. Od teorije do akcije

Ne volimo analize koje su same sebi svrha. Mi želimo probiti površinu problema i pronaći njegovo istrebljenje.

Činjenica je da je Demokracija željezna šaka u baršunastoj rukavici. Sada kada je baršunasta rukavica u dronjcima ostalo je samo željezo. Čitavom autoritetu ponestalo je obećanja i jedino što je ostalo su prijetnje i kazne. Iznad ostataka potrošačkog raja, beznačajnih sreća, sitnog vlasništva i posjedovanja predmeta, uzdiže se Stranka Zakona i Reda. Vlast kaže „one koje ne mogu prevariti, barem ću zastrašiti...” I tako strah vlada. Zavjera Vatrenih Ćelija je jasno iznijela svoje namjere. Odgovor na teror je teror. Jedini način na koji se može iskorijeniti strah i njegova tiranija je njegov prijenos na neprijateljski teritorij. Anarhistička oružana gerila kroz autonomne ćelije afiniteta, koje se ponekad susreću unutar FAI neformalne mreže a katkad ne, je naš odgovor autoritetu.

Naravno, za nas koji živimo na teritoriju zatočeništva postoji samo nekoliko izbora, a oni su često zatvoreni. No, u teškoćama leži ljepota borbe.

Sve dok stvaramo „naš vlastiti dan” često se nađemo u posrednim stanjima borbe. Baš kao i danas, kada je ovaj tekst napisan, odvijaju se prosvjedi u gotovo svim zatvorima diljem Grčke protiv fašističkog prijedloga zakona o zatvoru Tipa C (odbijanjem zatvaranja u podne, okupljanjem zatvorenika i uzvikivanjem slogana u dvorištu, uzdržavanjem od obroka itd.).

Svjesni smo kontradikcija koje postoje u prosvjedima unutar zatvora. Rečeno jednostavnim riječima, za nas čak i zlatan zatvor ostaje zatvor. Mi ne želimo poboljšanje uvjeta života u zatvoru, nego uništenje zatvora kao takvog. Posredne borbe nas, zasigurno, ne mogu ni izraziti u potpunosti ni sadržavati količinu mržnje koju osjećamo protiv zatvora. No, u stanju zatočeništva čak i ovi kratki trenuci rudimentarne destabilizacije normalnog funkcioniranja zatvora su, možda, nekakvi potrebni udisaji koji održavaju naše obećanje živim, „da će naši dani stići...”.

V. Za... Novu Atlantidu

Znamo da se svakodnevno brojne akcije nepokornosti susreću, želeći srušiti svijet autoriteta. Na ruševinama države i društva može se roditi novi neistraženi teritorij, ne u geografskom smislu, nego s neograničenom slobodom. U ovoj novoj Atlantidi neće biti ni centimetra zemlje za zatvore i krvnike. Danas iz zatvora Grčke šaljemo snage i solidarnosti zatvorenoj braći i sestrama širom svijeta. Odvojeno pak želimo spomenuti Nicolu i Alfreda (zatvoreni zbog jedne akcije FAI) u specijalnom odjelu talijanskog zatvora, gdje poštu cenzurira i njihove tekstove zaplijenjuje policija... misli.

Drugovi, mi smo uvijek uz vas.

AKCIJA ZAMJENJUJE SUZE

NIŠTA MANJE OD SVEGA

Zavjera Vatrenih Ćelija FAI/FRI

Zatvoreni Članovi Ćelije

Zatvor Korydallos

03.04.2014.

InterArma