Titolo: Čile: Pismo anarhističkih zatvorenica Tamare Sol Vergara i Natalije Collado-Tato
c-p-cile-pismo-anarhistickih-zatvorenica-tamare-so-1.jpg


Drugarice Tamara Sol i Natalia Collado poslale su slijedeću izjavu povodom idućih inicijativa: Antiautoritarni dan za drugarice Tamaru Sol, Nataliju i Nataly u Slobodarskoj biblioteci Manuel Rojas, nedjelja 17. jula; 1. Antiautoritarni literarni kafe u biblioteci Suga Kanno i Denjiro Kotoku, subota 30. jula:

Drugovima, srodnima i prisutnima. S iznenađenjem primile smo vijest o navedenoj inicijativi i pripisujemo joj veliku vrijednost, znajući da se radi o inicijativi rođenoj iz osoba koje ne poznajemo ili s kojima nemamo vezu, u kojima kao pojedincima ili kao grupi se pojavila želja da se okupe kao čin solidarnosti i srodnosti, koji pak s naše strane prihvaćamo uz ljubav i snagu koje nam prenosi i koja nam daje energije da se suočimo kako bi željele sa zatvorskim kontekstom.

Prošle su tri sedmice otkad smo se srele na odjelu za visoku sigurnost zatvora, gdje za razliku od drugih zatvorenika (na drugim odjelima) ne možemo izaći s odjela osim u lisicama i uz jednog stražara koji nas nadzire. Isto tako zabranjeno nam je učestvovati u zajedničkim aktivnostima, osim par dana igrati ženski nogomet.

Gore navedeno ističe strah institucija od nas slobodara, anarhista i osoba koje su u sukobu sa sistemom i civilizacijom. Barem u ženskom zatvoru.

No, u tom kontekstu nastojimo prekinuti izolaciju i kontrolu čak i naših ideja kroz prostore učenja, kao što je vrt koji smo izgradili recikliranim materijalom i trenutno čekamo projekt šivanja i sitotiska na ovom odjelu, osim drugih koje imamo na umu.

Želimo vam javiti da smo sretne što smo zajedno i što radimo na građenju naših ideja i još boljem jačanju veza i djelovanja kao oblika sukoba s postojećim poretkom. I tu nas uznemiruju sva brojnija hapšenja drugova povodom novog zakona o nadzoru nad oružjem i eksplozivima, koji predviđa teše kazne, bez pogodnosti, od 3 do 5 godina za posjedovanja oružja ili molotova, kao i za aktivaciju zapaljivih ili eksplozivnih naprava.

Naspram navedene panorame i razmatrajući cijenu u smislu sve većeg broja uhapšenih drugova, mislimo da bi u trenutku prelaska u napad putem djela trebali uzeti u obzir metu, snagu i učinkovitost istog, a istovremeno i proširiti ciljeve te vizualizirati slabe točke kapitalističkog, patrijarhalnog, tehno-industrijskog stroja, koliko materijalne, toliko moralne i idejne.

Podsjećamo u smislu primjera na djela napada, eksproprijacija zbog kojih je danas jedna drugarica zatvorena u Španjolskoj; val zapaljenih crkava na jugu; uništeni tehnološki i znanstveni centri; autobomba u Microsoftu; djela protiv patrijarhata grupe Rote Zora; ZVĆ, Mapuche i grupe afiniteta koje se organiziraju i kuju zavjere anonimno.

Iz ovih ćelija šaljemo vam našu ljubav, jer smo dobili snagu i solidarnost koju ste stvorili.

Tamara Sol Farias i Tato (Natalia Collado)

S.E.A.S. (Specijalni odjel Visoke sigurnosti/Zatvor San Joaquin)